Буряк в Україні є одним із найпоширеніших городніх та сільськогосподарських культур. Його використовують у кулінарії як інгредієнт для салатів, закусок, супів та напоїв. Традиційний український борщ без цього продукту приготувати просто неможливо, а його склад унікальний за вмістом цукрів, мінералів, вітамінів та цінних мікроелементів.
У давнину буряк використовувався як ефективний лікарський засіб. Сучасні вчені довели, що завдяки концентрації у складі овочів природних антиоксидантів буряк сприяє профілактиці онкології, анемії та рахіту у дітей.
Користь для організму
Корисні та лікувальні властивості буряків обумовлені його багатим вітамінним складом:
Столові сорти буряків сприяють виробництву шлункового соку та покращенню кишкової перистальтики завдяки унікальному поєднанню у складі клітковини та органічних компонентів. Саме тому салат з відвареного буряка включають у меню дієтичного харчування при різних захворюваннях.
У прохолодних умовах овоч зберігається досить довго і доступний цілий рік, а не лише в період збирання врожаю. Буряки можна вживати в сирому вигляді, так вони будуть менш калорійними, проте при варінні з продукту видаляються фруктові кислоти, які можуть дратувати травний тракт, і нітрати, накопичені коренеплодами в період активного росту.
Крім приємного солодкуватого смаку, буряк має виражені цілющі властивості – протизапальні, проносні, сечогінні, антисклеротичним ефекти. Сік рослини стимулює розмноження клітин, завдяки чому може застосовуватися як ранозагоювальний засіб.
Регулярне вживання свіжого бурякового соку покращує метаболізм та зміцнює імунітет.
Шкода та протипоказання
У деяких випадках вживання буряків та включення їх до щоденного раціону може зашкодити:
При алергії на овоч та індивідуальну непереносимість будь-якого з компонентів у його складі.
При зниженому тиску (гіпотонії). Буряк знижує тиск на 10 пунктів та більше.
При діабеті (при підвищеному рівні цукру в організмі овочі слід вживати з обережністю, постійно контролюючи рівень глюкози).
При сечокам’яній хворобі – продукт сприяє формуванню та збільшенню розмірів каменів у нирках.
При виразці та гастриті – овоч збільшує кислотність шлункового соку.
При подагрі – вживання буряків призводить до накопичення в організмі сечової кислоти, посилюючи захворювання.
При порушеннях роботи печінки – буряковий сік містить залізо та сприяє накопиченню металів в організмі.
При порушеннях роботи органів шлунково-кишкового тракту – буряк може викликати розлад шлунка, діарею, метеоризм, забарвлювати випорожнення та сечу.
При проблемах з кістками та опорно-руховим апаратом – буряк перешкоджає засвоєнню кальцію.
Говорячи про шкоду буряків, не можна не згадати, що вживання гіркого овочу є небезпечним для здоров’я. Саме тому важливо знати, як правильно збирати буряки, адже порушення технології вирощування або невчасне збирання врожаю можуть зіпсувати плоди та зробити їх придатними для вживання в їжу.
Буряк категорично протипоказаний при наступних захворюваннях:
остеопороз
хронічна діарея
оксалурія (підвищена концентрація щавлевої кислоти в організмі).
Враховуючи можливу шкоду від щоденного вживання овочів у їжу, перед включенням буряків у раціон слід проконсультуватися з лікарем та дієтологом та приймати продукт у помірних кількостях.
Leave a Reply