Який хліб корисніший для здоров'яХліб входить у щоденний раціон практично кожної людини. Проте мало хто з нас замислюється наскільки той поживний та який з його видів найкорисніший.

Проте не варто непосильно налягати на хлібобулочні вироби, бо це може призвести до зайвої ваги. Хліб має становити не більше 5% денного раціону.

Які сорти хліба найкорисніші для здоров’я?

Хліб із пшеничного борошна

Якщо ви не можете обійтися без білого пшеничного хліба, то обирайте сорти, в яких містяться зерна гречки, проса, вівса, насіння соняшника та льону, а також всілякі добавки – цибуля, паприка, гарбуз, морква тощо. У хлібі, крім крохмалю та калорій, присутні клітковина, білки, вітаміни, залізо, а також кислота, що знижує вміст холестерину в крові.

Також обирайте сорти із борошна грубого помелу. У такому хлібі зберігається набагато більше корисної клітковини, яка покращує процес травлення, знижує калорійність хліба, виводить зайвий холестерин, нормалізує відсоток цукру у крові.

Хліб із житнього борошна

Так званий сірий хліб, у складі якого є житнє борошно, засвоюється організмом повільніше, ніж білий хліб.

Крім того, житнє борошно містить набагато більше корисних речовин. Білки житнього хліба значно багатші за лізин, який є незамінною для організму амінокислотою. Житній хліб сприяє якнайшвидшому виведенню з організму канцерогенів, а також інших шкідливих продуктів обміну речовин.

Він набагато менш калорійний у порівнянні з білим. Хліб із житнього борошна грубого помелу – відмінний елемент дієтичного харчування, корисний при ожирінні, запорах, цукровому діабеті, недокрів’ї. Щоправда, житній хліб не підходить людям, які страждають на підвищену кислотність: для таких споживачів розроблені сорти хліба, виготовлені з суміші пшеничного та житнього борошна.

Хліб з висівками

Висівки здатні принести нашому здоров’ю неоціненну користь.

Саме в них міститься клітковина, вітаміни та цінні білки. Крім того завдяки висівкам зміцнюється імунітет, виводяться алергени та токсини. У хлібі з висівками знаходиться велика кількість нікотинової кислоти, яка успішно захищає організм від розвитку шлунково-кишкових захворювань, атеросклерозу та надмірної ваги.

Хліб без дріжджів

Бездрожжевий хліб готується на хмелевій заквасці. Такий виріб відомий своїми корисними властивостями.

Бездрожжевий хліб має протизапальну дію, а також може бути жовчогінним і відхаркувальним засобом. Серед інших відомих переваг такого хліба – полегшення менструального болю у жінок.

Біохліб

Такий хліб є наймолодшим із усіх відомих сортів.

У його складі відсутні консерванти, розпушувачі, харчові добавки, рафіновані складові. Для його виробництва використовується або житнє борошно, або пшеничне цільнозернове, обдирне, шпалерне або грубого помелу.

Дріжджі замінюють натуральні закваски. Часто додаються такі продукти, як мед, насіння, родзинки, кураги, мак, горіхи. Цей хліб дуже корисний для здоров’я, але виробляється в невеликих кількостях і коштує трохи дорожче, ніж звичайно.