Коли сіяти петрушку навесні: ранній урожай – порада городників
Город без зелені, все одно що ставок без риби.
Петрушка – чи не найпопулярніший вид зелені, який можна додати і до салатів, і до перших страв, і навіть просто прикрасити нею бутерброди.
Петрушка – це дворічна рослина, проте найчастіше її вирощують як однорічник.
В Україні петрушка вважається дуже популярною зеленню, яку додають у перші та другі страви, салати. Листя рослини цінуються за смак та аромат, високий вміст вітамінів.
Коли садити петрушку
Насіння цієї пряної культури починає проростати, коли грунт прогріється до 5 градусів. Їй не страшні весняні заморозки, тому можна приступати до посівів вже в квітні. А щоб збирати врожай все літо, зрізайте петрушку з інтервалом у 12–14 днів до кінця липня.
Посадка петрушки у відкритий ґрунт навесні наприкінці квітня – на початку травня гарантує гарний урожай вже у червні-липні. Якщо висадите насіння в березні, то при правильному догляді зелень виросте вже на початку червня.
Як садити петрушку
Зробіть борозни. Їх глибина повинна бути 1-1,5 см. Якщо ви сієте петрушку в кілька рядів, дотримуйтесь між ними дистанції в 20-30 см. Борозни можна робити сапкою, невеликою лопаткою або використовувати довгу палку – так розмітка грядки вийде рівною. Бажано робити все це вранці, поки температура повітря є прийнятною для городніх робіт.
Петрушка потребує регулярного поливу, особливо спекотної погоди. Також слідкуйте за тим, щоб грунт завжди був вологим, але не перенасиченим вологою. Регулярно розпушуйте землю та видаляйте бур’яни.
Коли та як збирати врожай петрушки
Залежно від сорту вона повністю готова до збирання через 70-90 днів з моменту сходів. Потрібно зрізати весь кущик цілком, а корінь залишити у землі — він потім випустить молоді пагони.
А взагалі молоду зелень можна збирати протягом усього періоду вегетації. Головне – ріжте бічні пагони, а середину рослини не чіпайте, щоб не травмувати точку зростання.
Leave a Reply