Коли варто переходити на безлактозне молоко?Багато людей не можуть споживати звичайне коров’яче молоко через лактозну непереносимість. Цей продукт є цілком натуральним, нюанс лише в тому, шо на виробництві з нього прибрали лактозу – молочний цукор.

Тому таким людям рекомендовано отримувати поживні речовини, як-то кальцій чи білок, з інших альтернатив, наприклад, безлактозного або рослинного молока.

Що таке лактозна непереносимість?

Головним джерелом енергії в коров’ячому молоці є лактоза. Для її перетравлення в організмі повинно бути досить ферменту лактази, який розщеплює лактозу на два прості вуглеводні – глюкозу і галактозу. Діти і підлітки мають зазвичай високий та сталий вміст лактази, адже молоко – це перша наша їжа з моменту народження.

12 міфів про харчування, які розвінчує наука: сніданок, кава, вода, глютен, лактоза та наша “худа-повна” фігура

Але з віком кількість ферменту зменшується. Одне дослідження стверджує, що 75% дорослих людей втрачають здатність перетравлювати молоко на якомусь етапі свого життя.

Якщо після вживання молока, ви відчуваєте здуття живота, біль чи дискомфорт, газоутворення чи діарею, тоді у вас, радше за все, є непереносимість лактози.

Проте, типи непереносимості є різними: первинна та вторинна, повна чи часткова. Щоб визначити тип, потрібно пройти тестування та проконсультуватися з лікарем.

З цього молока легко готувати все те саме, що й зі звичайного коров’ячого. Тонкі млинці та пухкі оладки, молочні каші, кисіль, какао тощо. Можна навіть приготувати домашній сир з безлактозного молока. До супу-пюре замість вершків можна також додавати молоко без лактози чи кокосове молоко. Смак буде ледь помітно інакшим, й зрозуміти «підміну» зможе тільки дуже чутливий до смакових нюансів гурман.

Як виробляють безлактозне молоко?

Виробники харчових продуктів просто додають лактазу до складу звичайного коров’ячого молока.

Лактаза розщеплює лактозу в складі молока, а отже люди з непереносимістю можуть безпечно його споживати. Безлактозне молоко зберігає практично той самий смак, вигляд та поживну вартість, що й звичайне.

До того ж, смак безлактозного молока може бути дещо солодшим через те, що лактаза розщепила лактозу на солодші глюкозу та галактозу.

Коли варто переходити на безлактозне молоко?Скільки поживної користі в безлактозному молоці?

Безлактозне молоко містить майже ту ж саму концентрацію білків та кальцію, що й звичайне.

У 240 мл (приблизно одна склянка) безлактозного молока міститься близько 8 г білку.

У цій же порції міститься близько 25% добової потреби кальцію для дорослої людини та 90 калорій.

Також виробники молока зазвичай насичують його іншими поживними компонентами, як-то вітаміни В12 і D, фосфор та рибофлавін.

Безлактозне молоко – в чому користь

Напій багатий на поживні речовини, вітаміни, білки. У складі є такі елементи:  

  1. Протеїн. Незамінний для нормального обміну речовин. Необхідний активним дітям та дорослим, адже відповідає за силу та роботу м’язів. 
  2. Кальцій, який необхідний для росту та здоров’я скелету, нігтів, зубів.
  3. Фосфор – це міцні кістки та активне мислення та розвиток інтелекту.
  4. Калій – важливий для серця, водного балансу в організмі.  допомагає регулювати водний баланс в організмі й нормалізує ритм серця.
  5. Вітаміни D, B12, А, B2, B3.

Кому безлактозне молоко не підходить

Хоча безлактозне є чудовою альтернативою для людей з лактозною непереносимістю, частині людей воно все одно не підходить. Передовсім, веганам, адже безлактозне молоко є продуктом тваринного походження.

Також алергікам, що мають чутливість до будь-яких молочних продуктів. Так само, люди, які вирішили дотримуватися дієти без молочних продуктів, повинні подумати над іншими джерелами кальцію та білку замість тваринного молока.