Что нужно знать о краснопёркеЧервонопірка – риба сімейства коропових.

Поширена у водоймах Європи (крім Криму, південного Каспію та річок, що впадають у Північний Льодовитий океан), а також Малої та Середньої Азії.  

Ця риба досягає довжини до 36 см і ваги – 400-500 г (іноді 2 кг). Тіло високе, сплющене з боків, луска відносно велика. Голова невелика, рот верхній косий, дворядні зуби. Спинний плавець сильно зміщений назад. Спина темно-бурого кольору із зеленуватим відтінком, боки жовтувато-золотисті, черево – сріблясте. Спинний і грудні плавці сірі з червоними верхівками, решта – яскраво червоні. Очі жовтого кольору.

Червонопірка живе в тихій чистій воді, в заростях очерету та іншої водної рослинності. На відкриті ділянки водоймища виходить рідко. Тримається переважно у середніх шарах води, але у спеку піднімається до самої поверхні. Активна вдень. Дана риба харчується водоростями, зокрема нитчастими водоростями (Spirogyra, Cladophora), ікрою молюсків та інших видів риб, різними безхребетними (хробаками, личинками, комахами). Старші особи споживають молодь риб.

Что нужно знать о краснопёркеСтатева зрілість досягає у віці 4-5 років при довжині тіла не менше 12 см. Нерест відбувається в кінці травня – початку червня, коли вода прогрівається вище 15°C. Плодючість ікринок коливається від 96 до 232 тис. Самка відкладає ікру в кілька етапів на водяну рослинність. З нею через тиждень вилуплюються мальки, які спочатку тримаються у місцях народження, а потім переходять на глибші місця, де мешкають разом із дорослими особинами. Хоча кількість відкладеної ікри і більша, але значна частина потенційних мальків гине під час інкубаційного періоду.

Червонопірка має не дуже хороші смакові якості (гіркий присмак) і маленький вміст жиру (до 7%), тому промислове значення невелике.