Что будет с ценами на продукты

Продукти зростуть у ціні. І до свят досягнуто певного піку. Експерти кажуть, що основна причина подорожчань — ціни на енергоресурси.

І саме від газу залежить у значній частці собівартість цукру. Його кінцева відпускна вартість на заводах вже досягла 35-40 гривень, тож на полицях магазину з усіма транспортними та торговими націнками ціна буде вже дорожчою. Про це повідомляють «Харьковские известия».  

Тож очікувати, що ціна на полицях принаймні збережеться на рівні нинішніх близько 30 гривень — не варто, бо ця ціна нижча за навіть актуальну собівартість виробництва і вже найближчим часом буде переглянута у бік збільшення.

А ще може зрости в ціні  рис. На його вартість також впливає подорожчання енергоресурсів та послуг логістики. Тож незабаром навіть за недорогі сорти цієї крупи доведеться викласти зі своєї кишені десь 35-45 гривень. Не дешевшатиме і м’ясо. В основному зросте вартість саме свинини.

За шість місяців світові ціни на м’ясо можуть зрости на 50-100%. В Україні без дешевого імпорту дефіцит свинини може спричинити значне зростання цін на всі види м’яса.

А ще на 15-20%, вважають експерти, може збільшитись і вартість хліба. Однак лідером зльоту цін, як і раніше, залишається соняшникова олія. За даними Держстату, протягом року вона подорожчала на 80%. Поки що пляшка олії популярних брендів коштує близько 60-62 грн. При цьому ще місяць тому таку вже пляшку можна було придбати за 53 грн. Це сталося через високий попит на європейських ринках та те, що українські виробники орієнтуються переважно на європейські ціни. І такі тенденції, вважають експерти, лише збережуться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.