Чим корисний червоний буряк: причини їсти його частішеБуряк містить велику кількість необхідних вітамінів, мінералів і рослинних сполук, багато з яких мають лікувальні властивості.

Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, він сповнений солодкого соку. Ця рослина є справжньою знахідкою для тих, хто дбає про своє здоров’я.

Буряк захищає від ультрафіолету, підвищує рівень гемоглобіну, допомагає при втомі, корисний вагітним та людям, які мають когнітивні проблеми.

Чим корисний буряк

Буряк має антиоксидантні, протизапальні та хіміопрофілактичні властивості, є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань. Червоний пігмент буряків беталаін надає позитивний ефект при порушенні обміну речовин, шлунково-кишкових захворюваннях, при цукровому діабеті 2 типу. А ще буряк містить мікроелементи та вітаміни, що позитивно впливають на імунітет.

Вживання буряків сприяти поліпшенню стану здоров’я при гіпертонії, атеросклерозі, цукровому діабеті 2 типу та деменції. 

Буряк може допомогти під час стресу, захистити серце та зміцнити імунітет.

В буряках містяться нітрати, які в організмі перетворюються на оксид азоту, що розширює судини й допомагає знизити артеріальний тиск. Тому вони вважаються особливо корисним продуктом для підтримання здоров’я серцево-судинної системи та навіть можуть допомогти знизити ризик інфаркту.

Чим корисний буряк для жінок? Через велику кількість марганцю, бору й заліза він позитивно впливає на кров і допомагає відновити крововтрату після менструації. Рекомендують вживати буряк і під час менопаузи, адже він допомагає відновити гормональний фон.

Буряк, його сік та страви з нього, особливо корисні для людей з гіпертензією, гіперхолестеринемією, а також з іншими факторами ризику серцево-судинних захворювань.

Також буряк містить цінні мінеральні сполуки та вітаміни, що позитивно впливає на ваш імунітет.

Чим корисний червоний буряк: причини їсти його частішеБуряк у вашому раціоні

Цю рослину не обов’язково відварювати. Якщо буряк натерти або порізати соломкою, він відмінно смакуватиме  з часником і свіжою зеленню. Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і отримаєте чудовий салат.  Також сік буряка можна додати у домашній лимонад.

Побічні ефекти вживання буряка

Незважаючи на те, що буряк має різні переваги для харчування та здоров’я, людям з певними індивідуальними особливостями варто уникати або зменшити споживання буряка. Загалом, буряк корисний для більшості людей.

Якщо ви не звикли їсти буряк, ви можете бути здивовані, виявивши, що наступного дня він забарвлює вашу сечу в рожевий або червоний колір — явище, відоме як бетурія.

Люди з підвищеним ризиком розвитку каменів у нирках також мають обмежити споживання буряка. Коли рівень щавлевої кислоти (з’єднання рослинного походження) високий, вона може зв’язуватися з такими мінералами, як кальцій, що призводить до утворення каменів у нирках у людей, які більш схильні до їхньої появи.