Що таке масло гхі?Масло гхі – це продукт, який приковує увагу людей, які здійснюють своєчасну зміну харчових звичок та бажають зробити їх більш здоровими та корисними. За останні кілька років цей продукт отримав велику популярність завдяки своїм корисним властивостям та можливостям використання в різних сферах життя.

Це супер продукт, який отримується шляхом відділення чистого вершкового масла від білка та води. Цей процес дає масло гхі унікальні характеристики, що роблять його особливим у світі гастрономії та здорового харчування.

За своєю молекулярною структурою топлене масло гхи відрізняється від інших жирів тваринного походження.

При перетоплюванні з первинного продукту видаляються шкідливі домішки, молочні білки, цукор та вода, натомість залишаються:

  • Вітамін Е – найсильніший антиоксидант;
  • Вітамін А – не міститься в жодному зі їстівних масел крім Гхі;
  • Незамінні жирні кислоти (вміст лінолієвої кислоти 4 – 5%).

До складу гхі входять кальцій, калій, магній, натрій, вітаміни Е, D, А, В3, омега-3. Окрім цього масло містить бутиратну кислоту, вона відіграє важливу роль у здоров’ї травної системи та має протизапальну дію. Високий вміст вітаміну К сприяє поліпшенню згортання крові, а також позитивно впливає на здоров’я зубів та кісток.

Чим масло Гхі відрізняється від звичайного

У процесі перетоплення з масляної рідини випаровується зайва волога і видаляються білкові домішки. Залишається лише жир у чистому вигляді. Очищене таким способом масло не містить лактози та інших молочних домішок, а значить, його безбоязно можуть вживати особи з непереносимістю лактози. Але що ще важливіше, у процесі перетоплення олія гхі набуває справді цілющих властивостей, завдяки чому її широко використовують у кулінарії, а також для профілактики та лікування найрізноманітніших захворювань.

Гхі можна використовувати для смаження – воно не горить взагалі. У ньому немає нічого, окрім жиру.

Корисні властивості для здоров’я:

1. Зігріває: топлене масло відоме своєю здатністю зігрівати взимку завдяки здоровим жирам, котрі сприяють виділенню енергії. До того ж на ньому можна готувати будь-які страви й подавати їх гарячими, щоб зігрітися.

2. Покращує здоров’я кишківника та травлення: топлене масло активізує шлунковий сік, який допомагає полегшити травлення. Шлунковий сік містить ферменти, які допомагають розщеплювати їжу на простіші сполуки. Отже, додавання чайної ложки топленого масла не тільки пом’якшить страву, але й допоможе її перетравити.

3. Лікує застуду та кашель: аюрведична медицина вважає, що топлене масло має протизапальні та антибактеріальні властивості, що робить його ефективним у лікуванні кашлю та застуди.

4. Зволожує вашу шкіру зсередини: топлене масло не тільки є чудовим природним зволожувачем при зовнішньому застосуванні, але й зволожує оболонки шкіри зсередини. Топлене масло складається з незамінних жирів, які допомагають зробити вашу шкіру еластичнішою та м’якшою.

5. Мінімізує стрес: топлене масло також багате антиоксидантами, які допомагають зменшувати стрес в організмі, запобігають хронічним хворобам, сприяють детоксикації та здоров’ю шкіри.

Масло гхі – це продукт, який може стати корисним доповненням до вашого харчування. Воно не тільки покращує смак страв, але і має численні корисні властивості для здоров’я та краси.