Чим корисний авокадо
Авокадо – це плодове вічнозелене дерево, яке не тільки красиво на вигляд, але і дарує ароматні однойменні фрукти.
Авокадо відрізняється щільною структурою і щодо товстою шкіркою, яка захищає м’якоть від негативного зовнішнього впливу при зберіганні або транспортуванні. Усередині маслянистої і ароматної м’якоті розташовується велика кісточка, що робить плід не тільки смачним, але і презентабельним на вигляд.
Популярність авокадо змогло завоювати за рахунок великої концентрації корисних речовин в своєму складі, оскільки це єдиний фрукт, який поєднує в собі настільки багато корисних мікроелементів і мінералів. Натуральні жири і амінокислоти – незамінні помічники при схудненні, так як налагоджується робота травної системи, а жирові відкладення поступово розсмоктуються.
Чим авокадо корисний для здоров’я
- Користь для серця
Згідно з дослідженнями авокадо містить велику кількість мононенасиченої олеїнової кислоти. Цей тип жирів пов’язаний зі зниженням рівня ЛПНЩ (поганого) холестерину при збереженні високого рівня ЛПВЩ (хорошого) холестерину в крові. Також жири з авокадо допомагають організму засвоїти вітаміни Е і К разом з калієм, які ми отримуємо з інших продуктів. Окрім цього, сам авокадо також доволі збагачений калієм. Його вживання може допомогти регулювати кров’яний тиск, що в цілому зменшує навантаження на серце, зазначають науковці.
- Впливає на рівень цукру у крові
Воно має низький глікемічний індекс. Це означає, що цей фрукт не викликає стрибків рівня цукру в крові. Водночас високий вміст клітковини, який ми отримуємо з авокадо, уповільнює розщеплення і всмоктування вуглеводів з травного тракту, допомагаючи регулювати його рівень. Науковці вважають, що вживання авокадо може значно знизити резистентність до інсуліну у людей з надмірною вагою та ожирінням.
- Покращує ефект від вживання інших продуктів
Він містить спеціальні жири, які допомагають організму ефективніше засвоювати інші антиоксиданти. Наприклад, каротиноїди з овочів та лікопін з помідорів. Якщо додати авокадо або олію авокадо до салату, це збільшує всмоктування антиоксидантів у 2,6-15 разів.
- Впливає на здоров’я очей
Рослина багата на каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин. Ці сполуки особливо важливі для здоров’я наших очей і допомагають боротися з віковою дегенерацією жовтої плями. Зазвичай вони концентруються в сітківці ока. Їх дію можна порівняти із сонцезахисним кремом, який оберігає шкіру від впливу шкідливого світла.
Авокадо містить кілька сполук, які мають протизапальні властивості. В цьому контексті науковці також згадують про лютеїн і зеаксантин. Ці антиоксиданти допомагають зменшити запалення як при споживанні, так і при місцевому нанесенні на шкіру. Авокадо також є хорошим джерелом вітаміну Е, незамінної поживної речовини з протизапальною дією.
- Харчова профілактика раку
Фрукт має позитивну роль у профілактиці раку. Каротиноїди, такі як бета-каротин, лютеїн, зеаксантин і криптоксантин, а також вітаміни С і Е, мають антиоксидантні властивості і допомагають нейтралізувати вільні радикали.
Останні це ті самі нестабільні молекули, що здатні пошкоджувати клітини нашого тіла та спричиняти рак. Авокадо також містить різноманітні фітохімічні речовини, які мають протизапальну, противірусну та протиракову активність.
- Здоров’я для шкіри та волосся
Не дарма цей продукт часто можна побачити у рекламі косметичних засобів. Особливу користь з погляду збереження краси нам дають жири з авокадо. Вони здатні зменшити запалення, які може отримати людина внаслідок впливу ультрафіолетових променів. Оскільки запалення з часом може призвести до пошкодження шкіри, антиоксидантні властивості авокадо допомагають боротися зі старінням шкіри та зморшками.
Також одним з захисників шкіри та волосся вважається вітамін Е. Цей вітамін не тільки зволожує шкіру та допомагає зміцнити волосяні фолікули. Якщо у вас є лупа або ж ви скаржитеся на ламке волосся, спробуйте урізноманітнити свій раціон авокадо.
Авокадо є джерелом вітамінів С, Е, К і В6, а також рибофлавіну, ніацину, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти, магнію й калію. Плід також містить лютеїн, бета-каротин і корисні омега-3 жирні кислоти.
Цей своєрідний фрукт містить багато корисних жирів, які сприятливо впливають на організм, завдяки чому ми довше почуваємося ситими після його вживання. Водночас авокадо уповільнює розщеплення вуглеводів, допомагаючи таким чином підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
Жир необхідний для правильного функціонування кожної клітини організму. Споживання корисних жирів, які містяться в авокадо, покращує засвоєння жиророзчинних вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, покращує зовнішній вигляд шкіри і навіть впливає на якість імунної системи.
Як обрати стиглий плід
1. Розглядаємо шкірку – без плям, рівномірного кольору, щільна і шорстка;
2. Прощупуємо, натискаючи пальцем – фрукт піддається тиску, а на поверхні залишається невелика вм’ятина. Але не вибираємо дуже м’який плід, він перезрілий і несмачний;
3. Потрясіть авокадо біля вуха – якщо кісточка стукає, можна купувати;
4. Оглядаємо місце прикріплення плоду до гілки – воно повинно бути жовтого кольору з помаранчевими цятками без виступаючого держака;
5. При сумніві купуємо недозріле авокадо і зберігаємо з яблуком, щоб воно дозріло, як описано нижче.
Leave a Reply