Какое сливочное масло лучше не употреблятьВершкове масло завжди було і залишається популярним в українців. І не дивно, адже воно є смачним та корисним продуктом, якщо його вживати в міру і якщо воно справді якісне.

Вимоги до вершкового масла регламентуються національним стандартом ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» та Законом України «Про молоко та молочні продукти».

Справжнє вершкове масло повинне бути виготовлене лише з коров’ячого молока, вершків та продуктів їх переробки, тобто містити виключно молочний жир без будь-яких рослинних домішок. Але через те, що вершкове масло є найжирнішим серед молочних продуктів, його дуже часто фальсифікують. На жаль, на око визначити його справжність неможливо, чим і користуються несумлінні виробники.

Що ж ховається у яскравих брикетах під назвою «масло солодковершкове», розбиралися фахівці ДП «Харківстандартметрологія».

З метою споживчої експертизи на відповідність вимогам державного стандарту ДСТУ 4399:2005 було протестовано 13 зразків вершкового масла різної жирності українських виробників, що реалізуються у торговельній мережі міста Харкова:

1. Масло солодковершкове селянське ТМ «Селянське» 72,5% жиру, масою нетто 200 г (виробник Фірма «Люстдорф» у формі ТОВ).

2. Масло солодковершкове селянське ТМ «Старий Амстердам» 73,0% жиру, масою нетто 200 г (виробник ТОВ «Брусилівський олійний завод»).

3. Олія солодковершкове селянське «ГОСТ» ТМ «Румо» 73,0% жиру, масою нетто 200 г (виробник ДП «Ружин-молоко»).

4. Олія солодковершкове селянське ТМ «Білоцерківське» 72,6% жиру, масою нетто 200 г (виробник ПП «Білоцерківська агропромислова група»).

5. Олія солодковершкове селянське ТМ «Волошкове поле» 73,0% жиру, масою нетто 200 г (виробник ПАТ «Юрія»).

6. Олія солодковершкове селянське «Ізюмське» 73,0% жиру, масою нетто 180 г (виробник ТОВ «Балмолоко екстра»).

7. Олія солодковершкове селянське ТМ «Заріччя» 73,0% жиру, масою нетто 200 г (виробник ЗАТ «Куп’янський молочноконсервний комбінат»).

8. Масло солодковершкове селянське ТМ «Харківське» 73,0% жиру, масою нетто 200 г (виробник ТОВ «Харківський молочний завод»).

9. Олія солодковершкова «Екстра» ТМ «Наш молочник» 82,5% жиру, масою нетто 200 г (виробник ДП «Старокостянтинівський молочний завод»).

10. Олія солодковершкова селянська ТМ «Вершкова долина» 72,6 % жиру, масою нетто 200 г (виробник ДП «Староконстантинівський молочний завод»).

11. Олія солодковершкове селянське ТМ «Галичина» 72,6 % жиру, масою нетто 200 г (виробник ПАТ «Галичина»).

12. Олія солодковершкове селянське ТМ «Слобожанка» 72,8% жиру, масою нетто 200 г (виробник ТОВ «Квітень»).

13. Олія солодковершкове селянське 73,0 % жиру, масою нетто 200 г (виробник ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат»).

Продукція була закуплена в супермаркетах «КЛАС», «РОСТ» та «АТБ-Маркет».

Усі зразки, згідно з інформацією, зазначеною на етикетці, виготовлені за ДСТУ 4399:2005, а це означає, що вони мають бути справжнім вершковим маслом.

Тестування проводилося в акредитованій державній випробувальній лабораторії харчової продукції та сільськогосподарської сировини ДП «Харківстандартметрологія» за фізико-хімічними показниками, у тому числі ідентифікацією жиру (наявність немолочних жирів), мікробіологічними показниками, якістю упаковки та маркування.

За результатами проведеної експертизи встановлено, що із 13 протестованих зразків масла – 5 зразків (а це майже 40%) за різними показниками не відповідали вимогам державного стандарту та інформації, заявленої на етикетці.

Масло часто фальсифікують рослинними жирами, оскільки це економічно вигідно для виробників. Це тестування стало винятком. У двох зразках виявлено наявність немолочних жирів у кількостях, що вражає. Це продукція торгових марок «Румо» та «Вершкова долина». Масова частка молочних жирів у жирі, виділеному з продукту, становить 81,9% та 73,9%, тобто ці продукти майже повністю виготовлені із замінників молочного жиру. Така продукція не має права називатися вершковим маслом, оскільки не відповідає вимогам ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» та Закону України «Про молоко та молочні продукти». Слід зазначити, що за результатами попередніх експертиз зразки масла торгових марок «Румо» та «Вершкова долина» також містили рослинні жири. Отже, виробники ДП «Ружин-молоко» та ДП «Старокостянтинівський молочний завод» вкотре продають неякісний продукт. Звичайно, продукція цих торгових марок мала недоліки маркування: нанесений на етикетці склад продукту не відповідає фактичному.

Інший спосіб виробника зхитрити – це принизити жирність масла, тобто недокласти частину молочних жирів. У маслі селянському «Ізюмське» встановлено занижену масову частку молочного жиру – 68,2%, а відповідно до інформації на етикетці має бути 73%. Слід зазначити, що вимогами ДСТУ 4399:2005 для масла «селянського» встановлено норму масової частки жиру в межах від 72,5 до 79,9%. В даному випадку масло «Ізюмське» жирністю 68,2% відноситься до групи «бутербродне», для якого визначено жирність у межах від 61,5% до 72,4%.

Ну і, зрештою, мікробіологічні показники засмутили не менше. Так, у трьох зразках масла ТМ «Старий Амстердам», «Ізюмське» та «Слобожанка» встановлено порушення за мікробіологічними показниками. У двох зразках ТМ «Старий Амстердам та «Слобожанка» виявлено бактерії групи кишкової палички, а в маслі ТМ «Старий Амстердам» та «Ізюмське» – ще й завищена кількість дріжджів. У маслі «Ізюмське» виявлено також наявність Staphylococcus aureus, що не допускається державним стандартом. Вживання такої продукції може призвести до розладів травлення, дисбактеріозу та навіть кишкового отруєння.

У той же час необхідно зазначити, що сім зразків вершкового масла порадували результатами лабораторних випробувань – це масло торгових марок «Селянське», «Білоцерківське», «Волошкове поле», «Заріччя», «Харківське», «Наш молочник», «Галичина. », ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат».

Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що ситуація із вершковим маслом є невтішною. Прислів’я «Кашу маслом не зіпсуєш» у наші дні завдяки несумлінним виробникам перестає бути актуальним. Фальсифікатом із рослинними жирами можна не лише зіпсувати кашу, а й нашкодити здоров’ю.

Що може натякнути споживачеві про те, що масло неякісне? Тут є кілька порад. Перша підказка – консистенція масла. Справа в тому, що молочний жир є дуже чутливим до температури, тому в морозильниках масло тверде («замерзле») і практично не ріжеться. У холодильниках масло м’якше і добре ріжеться. Справжнє масло з морозильної камери не повинно бути м’яким, а з холодильника дуже м’яким. Тому треба звертати увагу на умови зберігання у торгівлі. Масло повинно зберігатися у морозильних камерах. Оптимальна температура зберігання повинна відповідати або бути в межах тієї, що вказана на упаковці. Тому безпечніше купувати масло у великих магазинах, де встановлено відповідне холодильне обладнання та дотримуються температурних режимів зберігання. Дивіться, щоб масло не було м’яким і деформованим. Деформована продукція свідчить про те, що її неодноразово заморожували та розморожували.

Обирайте масло торгових марок відомих виробників, які давно зарекомендували себе на ринку, не довіряйте «фірмам-одноденкам».

Ще одна підказка (щоправда, скористатися нею можна вже після покупки) – це смак та запах. Масло повинно мати вершковий смак та запах. Якщо виробник заховав у своїй продукції замінник низької якості, то в маслі можуть з’явитися неприємні відтінки, виражений жировий присмак.

І, зрештою, особливу увагу звертайте на якість маркування продукції. Уважно перевіряйте, щоб у складі масла була лише молочна сировина. Якщо на упаковці не вказана інформація щодо термінів та умов зберігання продукції, якщо дати та вся інформація нанесена не чітко, у недоступній для сприйняття формі, відсутня повна інформація про виробника або імпортера з адресою та телефоном, склад продукту – не варто вибирати такий продукт.

Дотримуйтесь порад фахівців ДП ​​«Харківстандартметрологія» і отримуйте насолоду та користь від вершкового масла, що вживаєте.

Результати експертизи вершкового масла наведено у таблиці.

Результати тестування поширюються лише на зразки продукції, які зазнавали випробувань.