Що таке трансжири, де вони трапляються і чим небезпечні?
Трансжири – простими словами. У яких продуктах містяться та під якими назвами маскуються?
Трансжири – це модифіковані молекули, що з’являються в ненасичених маслах в процесі повторної високотемпературної обробки. У мінімальних кількостях трансжирні кислоти можуть зустрічатись і в природі, однак при смаженні і в результаті промислової переробки масел їх вміст може підвищуватись до 20-50%.
Регулярне вживання навіть невеликих доз трансжирів в їжу порушує обмін речовин в організмі (підвищуючи потребу в Омега-3), провокує ожиріння, а також призводить до розвитку серцево-судинних захворювань.
Наукові дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого». Перелік недуг, до яких призводять трансжири, включає ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.
Згідно з дослідженнями, найбільша кількість трансжирів міститься у продуктах фастфуду та вуличній їжі – гамбургери, картопля фрі, нагетси тощо. У супермаркеті ви можете знайти досить велику кількість трансжирів у таких продуктах:
- маргарин та спред
- морозиво, тістечка, торти, печиво, вафлі
- здобна випічка
- сухі суміші для приготування кремів та кондитерських виробів
- чіпси, сухарики та попкорн
- майонез та майонезні соуси, напівфабрикати та інші.
У багатьох країнах світу виробники продуктів харчування зобов’язані прямо вказувати вміст трансжирів на упаковці. Крім цього, існує рекомендована максимальна добова доза вживання таких жирів – близько 2-3 г на добу.
Leave a Reply