Чим корисне українське сало, та як правильно його обратиЗараз би сала під борщик, просто з гірчицею чи перетертим із сіллю та часником до чорного хліба… 

Сало – дуже калорійний продукт: у 100 г. приблизно 900 ккал. Тому бажано вживати 20-30 г. на день і переважно у першій половині дня.

А вживати його найкраще з крохмалистими овочами: картопля, пастернак, буряк тощо. Такі поєднання – найсмачніші.

У салі на 100 г. продукту припадає 95 міліграмів холестерину. Для здорової людини – це третина денної норми, а при наявності захворювання серцево-судинної системи – половина норми. Саме тому у харчуванні важливо дотримуватися балансу і знати міру.

При виборі сала на ринку чи в магазині орієнтуйтеся на продукт від молодої тварини, проштрикніть його ножем, який завжди є у продавця, воно має бути м’якеньким, а шкірка ніжною. Краще обирати без м’ясних прожилок, товщиною до 3-5 см.

КОРИСТЬ САЛА

Чим корисне українське сало, та як правильно його обратиСало містить жиророзчинні вітаміни: А, D, Е, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12). Є у його складі марганець, цинк та селен – відомий антиоксидант. Воно є джерелом омега-3 поліненасиченних жирних кислот, які необхідні для формування нейронів у головному мозку та допомагають протидіяти запальним процесам. Також у складі є арахідонова кислота, яка бере участь у будуванні клітин головного мозку, серця, нирок, регулює гормональний фон та покращує стан шкіри.

Воно містить також лецитин, який добре впливає на судини та клітинні мембрани, запобігаючи виникненню атеросклерозу і холін, який допомагає обміну жирів, а з ним – і загальному метаболізму. Щоправда, в ньому є чимало насичених жирних кислот. Це одна з причин вживати його у помірних кількостях.