Вітаміни взимку — це звичка чи необхідність?Чому існує думка, що взимку потрібні вітаміни в пігулках?

Напевно багато хто ще з дитинства чує про такий стан як “авітаміноз”, який валить нас із ніг саме в зимові місяці. Проте використовувати термін “авітаміноз” щодо людини, яка має адекватне харчування та не має серйозних хвороб, які б перешкоджали всмоктуванню поживних речовин — неправильно.

Авітаміноз — це нижчий за норму рівень одного чи більше вітамінів, необхідних для нормального функціонування організму. Такий стан спричиняється передусім незбалансованим харчуванням.

Якщо поцікавитись вмістом тих чи інших вітамінів у продуктах, ви зрозумієте, що можете собі дозволити практично всі продукти, які покриють потреби у вітамінах.

Що доступно в Україні взимку?

  • буряк;
  • морква;
  • яблука;
  • цибуля;
  • квашена капуста/огірки;
  • лимони;
  • гарбуз;
  • квасоля;
  • оселедець;
  • хліб;
  • різноманітні крупи;
  • гарбузове та соняшникове насіння;
  • сухофрукти, наприклад, родзинки тощо. 

Навіть у цьому невеликому переліку продуктів ви знайдете:

  • вітамін С;
  • вітамін А;
  • магній;
  • калій;
  • Омега-3;
  • вітаміни групи B тощо. 

Звичайно бувають стани які не можна просто так “заїсти”. І вам може знадобитись корегування раціону або медичні препарати, потребу в яких і дозування має визначити виключно лікар.

Про які стани мова? 

Анемія

Анемія — це стан, коли бракує червоних кров’яних тілець, які доставляють кисень до всіх тканин організму. Часто анемія пов’язана з низькими показниками гемоглобіну. Є декілька видів анемії, причини яких бувають доволі різними. Але якщо казати саме про нестачу вітамінів, то частою причиною анемії брак вітаміну В12 та фолієвої кислоти. Таке трапляється через особливості раціону або якщо організм через якісь причини не засвоює ці речовини. 

Нестача вітаміну D

Доволі розповсюджена проблема, особливо в зимово-осінній період. Загалом є рекомендації приймати хоча б 400-800 МО одиниць вітаміну D у період з жовтня по квітень. Іноді може знадобитись і вища доза, але краще обговорити це з лікарем. 

Хто в зоні ризику щодо дефіциту вітаміну D?

  1. Вегани;
  2. Люди, які довго перебувають у приміщенні;
  3. Люди 65+ та діти до 5 років.

Вагітність

Якщо ви чекаєте на дитину й перебуваєте в першому триместрі вагітності або плануєте дитину, вам варто пити фолієву кислоту. Передусім щоб знизити ризики неврологічних проблем у майбутньої дитини. Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) радить приймати 400 мкг фолієвої кислоти всім жінкам репродуктивного віку щодня, а також споживати їжу багату на фолієву кислоту. А саме:

  • боби;
  • броколі;
  • соняшникове насіння;
  • яйця;
  • арахіс тощо.