Шипшина – це багаторічна рослина. У нас шипшина росте майже у кожному дворі.  Основна причина попиту на шипшину – великий вміст у її плодах каротину та вітаміну С.

Плоди шипшини відрізняються антиоксидантними властивостями, допомагаючи організму у боротьбі з хворобами та підтримці молодості. 

Корисні властивості шипшиниПоживні речовини

Головним джерелом поживних речових є дрібне їстівне насіння в середині плодів. Усього 2 столові ложки плодів шипшини забезпечують:

  • 76% від ДН (добової норми) вітаміну C;
  • 6% від ДН вітаміну E;
  • 4% від ДН вітаміну A.

Характерний червоно-помаранчевий колір плоди шипшини мають через каротиноїдні пігменти – бета-каротин та лікопін. Численні дослідження доводять, що вони сприяють покращенню зору та стану шкіри. Плоди шипшини також багаті на такі антиоксиданти як кверцетин, катехіни, вітамін C та елагова кислота. Додавання до раціону шипшини дозволить зменшити рівень запалення та окислювального стресу у нашому організмі.

Також врахуйте, що Вітамін C – ключовий елемент, який відповідає за наш імунітет та синтез колагену.

Корисні властивості

1. Шипшина сприяє безпечному схудненню, що було доведено у відповідному дослідженні. Впродовж 3-х місяців 32 людини щодня приймали таблетки з шипшиною задля зменшення абдомінального жиру, що призвело до його суттєвого зниження у порівнянні з групою, яка вживала плацебо. Науковці пов’язують такий ефект з тілірозидом – природним антиоксидантом, який прискорює метаболізм жирів.

2. Допомагає зменшити болі при артриті.  Хвороба проявляє себе у поступовому зменшенні хрящів у суглобах, що призводить до формування запального процесу та болю. За роки досліджень, в яких встановлювалася користь шипшини, найбільше уваги приділялося саме її впливу на зменшення болю при остеоартрозі. Через боротьбу з окислювальним стресом та зменшення запалення, шипшина може нівелювати прояви хвороби та зменшувати їх інтенсивність.

3. Шипшина також має позитивний вплив на стан серцево-судинної системи. Вона здатна зменшувати рівень холестерину та нормалізувати кров’яний тиск. Зокрема, вживання 40 грамів порошку шипшини впродовж 1,5 місяців призвело до зниження артеріального тиску у гіпертоніків та рівня поганого холестерину.

Та варто пам’ятати, що окрім користі вона також може завдати шкоди.  У разі вживання надмірної кількості плодів шипшини (понад 2-х столових ложок на добу) можуть проявитися побічні ефекти через передозування вітаміном C. Частіше за все мова йде про розлад шлунку, нудоту або печію.

Надмірна кількість вітаміну C також може завдати шкоди у разі каменів у нирках. Тому перед тим як почати вживати шипшину, радимо проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем.