Корисні продукти для здорового серця
Збалансоване харчування важливе для підтримки здоров’я серця та судин.
Дотримуйся загальних рекомендацій: вживайте 400-600 г. овочів, фруктів та ягід на добу, обмежте вживання жирної та смаженої їжі, мінімізуйте споживання солодкого та солі.
Корисні продукти для серця та як їх можна приготувати.
Зелена городина. Зелений – значить містить пігмент хлорофіл. А в хлорофілі є магній – мікроелемент, також потрібний для здорового тиску і скорочень серця. Броколі, зелена цибуля, горошок, шпинат, листова капуста (кейл) – прекрасні джерела магнію. Найкраще їх тушкувати чи додавати у суп.
Жирна риба (оселедець, скумбрія). Що більше жирних кислот омега-3, то кращі шанси мати адекватний рівень холестеролу і протидіяти запаленням. Обирайте слабосолений оселедець або вимочуйте його у воді чи молоці, він гарно смакує з печеною картоплею. Скумбрію ж можна просто запекти з коренеплодами.
Ягоди (смородина, порічки, ожина, малина, полуниця). Якщо плід яскравий, значить, він багатий на антиоксиданти. Ягоди в раціоні діють на запалення в судинах, як порошок з вогнегасника на полум’я. Їжте ягоди свіжими чи замороженими, а якщо консервуєте, то достатньо стерилізувати їх у власному соку, без цукру.
Волоські горіхи. Це прекрасне джерело жирних кислот омега-3, клітковини й білка. Горіхи не треба смажити і не варто чистити наперед. Чищені горіхи краще промити.
Гарбузове насіння. Це і антистрес, і джерело жирних кислот омега-3. Їжте насіння сирим.
Гарбузи, помідори, морква. Усі гарячі кольори свідчать про вміст каротиноїдів чи лікопенів – пігментів, які також гасять запалення. Ці пігменти розчиняються тільки в жирах і обре переносять термічну обробку. Тому можете тушкувати, відварювати, додавати в супи. Гарбузове пюре може бути основою для тіста на запіканку.
Буряк. Це джерело потрібних для здоров’я судин нітратів. Нітрати стають сировиною для виробництва в судинах оксиду азоту, який судини і розширює, знижуючи тиск. Буряки зручно запікати у фользі, чи тушкувати прямо на пательні, поєднувати з горіхами, насінням, оселедцем, шпинатом та гарбузом. Ще одним джерелом нітратів та амінокислоти цитруліну, яка теж помічна для розширення судин, є кавуни та їхнє насіння.
Leave a Reply