Унікальні властивості мигдалюВсі знають, що горіхи корисні для здоров’я. Вони дуже поживні, мають хрумку текстуру та приємний смак. Мигдаль теж входить в список найпоширеніших горіхів. З нього готують пасти, веганське молоко, борошно, використовують як наповнювач для десертів, а також для декорування страв.

Мигдаль – це назва насіння однойменного дерева-куща, а його плоди це кістянки з міцною шкаралупою та їстівним насінням. Саме його ми купуємо в магазинах.

Насправді існує більше 40 видів мигдалю, та найціннішими є два з них:

  • Солодкий;
  • Гіркий.

Солодкий мигдаль використовується в кулінарії, косметології та медицині. З нього виготовляють олію, додають в салати й десерти. А от гіркий мигдаль не їстівний. Такі горіхи використовують в парфумерній промисловості, оскільки вони чудово пахнуть.

Мигдаль містить багатовітамінів, та мікро- і макроелементів. А саме:

  • вітамін B2;
  • вітамін Е;
  • калій;
  • біотин;
  • магній;
  • фосфор;
  • флавоноїди;
  • марганець;
  • ніацин;
  • мідь;
  • рибофлавін.

З’їдаючи одну порцію мигдалю, доросла людина отримує 48% від денної норми вітаміну Е, 27% від денної норми марганцю та 18% від денної норми магнію.

Таким чином людина, яка з’їла ці горіхи, відчуває ситість протягом тривалого часу. ЇЇ не тягне перекусити, вона не відволікається і стає більш продуктивною. Додавання мигдалю в раціон полегшує перехід на здорове харчування.

Який мигдаль обрати: смажений, замочений чи сирий?

Унікальні властивості мигдалюСпособи приготування мають вирішальне значення: правильно оброблені продукти зберігають вітаміни і несуть користь для здоров’я.

Прихильники здорового харчування обмежують кількість смаженої їжі, знижують частку шкідливих жирів. Це стосується і горіхів: смажений мигдаль смачніший, але менш корисний. Особливо якщо його обсмажували із порушенням технології. 

Найпопулярніші способи обробки продукту:

  • Смажений мигдаль.

Він калорійніший за сирий, але не тільки в цьому нестача смажених горішків: олія руйнує жирні кислоти, і горіх втрачає свої унікальні характеристики. Ще один аргумент проти смаження в олії стосується способу обробки: недобросовісні виробники використовують олію низької якості. Тому великий ризик отримати отруєння, а при постійному вживанні – хронічні хвороби ШКТ. Якщо дуже хочеться побалувати себе смаколиками, купіть сирий горіх і обробіть його в домашніх умовах.

Його можна прожарити без олії на сковороді або в мікрохвильовій печі,  та отримати смачний продукт з максимальним вмістом вітамінів і без шкоди для здоров’я.

  • Замочений мигдаль

Вважається, що оброблені таким чином горішки краще перетравлюються. Зазвичай мигдаль замочують у чашці з чистою водою, залишаючи на ніч за кімнатної температури. Довше залишати горіхи в рідині не варто: вимивається водорозчинний вітамін В.

Сирий мигдаль зберігає весь комплект макроелементів, зокрема Омега-3.

  • Сирий мигдаль

Ці горіхи можуть містити поверхні бактерії. І хоча виробники піддають свою продукцію пастеризації, від ризику інфекції ніхто не застрахований. Тому легке сушіння сирого мигдалю в духовці, на сковороді або НВЧ – необхідний захід захисту.

Кому не можна вживати мигдаль

Людям які схильні до алергії не варто одразу “налягати” на ці горіхи. Спершу треба перевірити себе на алергічну реакцію на даний горіх, тому якщо ви куштуєте його вперше, то їх кількість має бути не більше 2-х штук.

Особливо це актуально для дітей, за ними потрібно спостерігати впродовж кількох годин. Якщо проявляться симптоми алергії, негайно звернутися до лікаря.

Як проявляється алергічна реакція:

  • нудота та блювання;
  • труднощі при ковтанні;
  • розлад травлення, діарея;
  • проблеми з диханням;
  • свербіння шкіри.

Лікарі не радять вживати мигдаль під час гострої фази хвороб кишківника або шлунку. Також горіхи не можна додавати в сувору дієту, яка їх не передбачає.

Як правильно вживати мигдаль

Оптимальний спосіб вживання мигдалю – замочувати на ніч у воді та додавати до сніданку. Завдяки замочуванню, у горіхах вивільняється спеціальний фермент, який сприяє травленню.

Щоб отримати максимум користі, не варто прибирати коричневу шкірку, в ній міститься багато антиоксидантів. Однак деякі експерти кажуть, що таніни зі шкірки заважають засвоєнню поживних речовин, тому рекомендують знімати її.

Отже немає єдиного рецепта як правильно вживати мигдаль, але всі спеціалісти погоджуються з безсумнівною користю цього горіха.