Помідори часточками на зиму в 1 літрові банки – “четвертовані”
РЕЦЕПТ – Помідори часточками на зиму в 1 літрові банки.
Це рецепт помідорів, які закриваються половинками чи четвертинками. Частки помідорів, закочені в банки з часником та зеленню, – ароматна, смачна та цікава закуска. Відкривши такі помідори взимку, у хід підуть не лише овочі, а й маринад. Помідори виходять дуже смачними, пряними, кисло-солодкими.
Час приготування: 180 хвилин. Розрахунок інгредієнтів дано на 1 літрову банку.
Інгредієнти:
- Помідори – 0,5-0,7 кг.,
- Часник – 1/2 головки,
- Кріп – 1/2 пучка,
- Петрушка – 1/2 пучка,
- Хрін – 1 лист (1/2 листа – на дно банки + 1/2 листа – зверху),
- Кріп – 2 парасольки (1 парасолька – на дно банки + 1 парасолька – зверху),
- Лавровий лист – 1-2 шт.,
- Чорний перець – 5-6 горошин,
- Гострий перець – 2-3 кільця.
Маринад:
- Сіль – 1 ст. л.,
- Цукор – 1 ст. л.,
- Олія – 1 ст. л.,
- Оцет 9% – 1 ст. л.,
- Окріп – 0,5-0,7 літра.
Приготування закрутки:
1. Помідори із щільною м’якоттю вимити. Кожен помідор розрізати на 2 чи 4 частини. Часник очистити, кріп та петрушку вимити. Часник та зелень нарізати та перемішати.
Нагадуємо, що розрахунок інгредієнтів дано на 1 літрову банку. Отже, на дно кожної простерилізованої літрової банки покласти половину листка хрону, гілочку кропу. Наповнити банки часточками помідорів, періодично пересипаючи зеленню з часником.
2. На дно кожної простерилізованої банки покласти половину листочка хрону, гілочку кропу. Наповнити банки часточками помідорів, періодично пересипаючи зеленню з часником.
3. Зверху помідорів із зеленню і часником у кожну банку викласти 1-2 лаврові листки, 5-6 горошин перцю, по гілочці кропу, по половині листочка хрону і по 2 кільця гострого перцю.
4. Засипати в літрові банки по 1 столовій ложці цукру та солі, налити по 1 столовій ложці рослинної олії та 9% оцту.
5. У кожну літрову банку з помідорами налити 0,5 літра окропу, накрити кришкою, що прокип’ятить. Якщо закочуватимете помідори в трилітрові банки, то відповідно збільште втричі кількість кожного інгредієнта.
6. Стерилізувати банки ємністю 1 л 15 хвилин. Для стерилізації банок у каструлі гріємо воду, на дно викладаємо марлю, складену в кілька шарів (марлю викладаємо для того, щоб банки не лопнули), в киплячу воду акуратно опускаємо банки, щоб вода покривала їх “по плечі” і з моменту закипання води стерилізуємо рівно 15 хвилин на середньому вогні. Після стерилізації банки закатати кришками, перевернути і укутати в ковдру до охолодження. Зберігати помідори, приготовані за цим рецептом, можна й у квартирі без використання льоху.
7. Взимку пряні, кисло-солодкі часточки помідорів стануть чудовим доповненням до багатьох страв.
Легких заготовок вам, господині!
Leave a Reply