Советы хозяину: как ухаживать за кухонными ножамиНожі – незамінні помічники на кухні, тому щоб вони служили якомога довше, за ними потрібно правильно доглядати.

Де і як зберігати

Багато хто тримає ножі у спільній купі з вилками та ложками, але це не правильно. Справа в тому, що, якщо ножі, точніше, їх леза постійно контактують з іншими металевими предметами, вони швидко тупляться, а ще можуть покриватися іржею, якщо не мати звички витирати столові прилади після кожного миття. Отже, окрема підставка для ножів буде кращим варіантом. Можна зберігати ножі у дерев’яних блоках або блоках з іншого міцного матеріалу, що мають спеціальні отвори. Такі блоки продаються як разом із наборами ножів, так і окремо. Але найпрактичніший варіант – спеціальні магнітні утримувачі для ножів, вони кріпляться прямо на стіну, і ножі завжди під рукою.

Миття

Мити ножі після використання краще одразу. Це робити потрібно для того, щоб запобігти появі іржі через вміст кислот в овочах та фруктах. Після кожного застосування ніж мити з додаванням миючого засобу для посуду, а потім протирати м’якою ганчіркою до леза. Особливо важливо це робити після нарізки лимона або цибулі, щоб уникнути появи темних плям на лезі, яких потім буде важко позбутися. Не слід мити ножі в посудомийній машині, оскільки таке миття може пошкодити матеріал і затупити лезо.

Якщо ж плями все ж таки виникли, прибрати їх можна наступним чином: пробку з вина треба змочити в соняшниковій олії та солі, а потім протерти нею ніж. Після цього промити ніж холодною водою і витерти насухо. Також для чищення ножів продається спеціальна паста.

Советы хозяину: как ухаживать за кухонными ножамиЗаточення

У народі існує приказка: “У хорошого господаря ножі у будинку завжди гострі”. Згодом леза втрачають гостроту. Щоб уточнити ножі самостійно, є кілька способів.

Найпопулярніший із них – це точильний камінь, який буває трьох типів. Тонкозернистий використовується для виправлення та доведення ножа, середньозернистий потрібен для відновлення кромки, а крупнозернистий використовується для виправлення кута заточування та форми ріжучої кромки. Маленький точильний камінь не варто купувати, тому що чим більші його розміри, тим він зручніший у використанні.

Советы хозяину: как ухаживать за кухонными ножамиТакож є варіант – це мусат. Це спеціальний сталевий або керамічний стрижень для виправлення ножів. Сталевий мусат схожий на круглий напилок з борозенками, спрямованими по осі, а керамічний має більш тонку і тендітнішу структуру.

Ще такий спосіб – заточування ножів за допомогою наждакового паперу. Бажано користуватися водостійким наждачним папером, попередньо закріпивши його на рівній поверхні.

При заточенні ножів важливо робити це правильно. Необхідно витримувати певний кут: для кухонних ножів цей параметр коливається від 10 до 30 градусів.

Частота заточування леза залежить від того, як часто використовується ніж, а ще, з якого матеріалу зроблена обробна дошка. Поверхні металу, каменю та кераміки значно скорочують термін служби ножів.