Розпочався сезон збору грибів – небезпечні гриби. Як не отруїтися!
Весна так само як і осінь – прекрасна пора для збору грибів, проте потрібно бути дуже пильним при збирання грибів та їх вживанні. В період “тихого полювання” збільшується кількість випадків отруєнь грибами.
Гриби – це поживний продукт харчування, але в той же час вони можуть бути небезпечними і привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах.
Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.
Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
Для попередження отруєння грибами необхідно:
- купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникати покупки на стихійних ринках;
- збирати і купувати тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;
- не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, невідомі гриби, гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом, пластинчаті гриби;
- не куштувати сирі гриби на смак.
В Україні розпочався сезон збору грибів та вже реєструються перші випадки отруєння серед населення України. У Харківській області заборонено відвідування лісів із-за високої мінної небезпеки для життя та здоров’я людині.
При виникненні ознак отруєння негайно зверніться за медичною допомогою. При несвоєчасному наданні медичної допомоги біль і напади блювоти можуть повторюватися декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Leave a Reply