Користь та шкода хріну для здоров’я
Всі ми знаємо хрін як гостру приправу. Однак цей продукт не тільки урізноманітнить смак страви, але й чинить цілющу дію.
Антиоксидантні властивості цієї рослини захищають організм від дії канцерогенних речовин. Стимулюючі – мають сечогінний ефект, що дозволяє очистити організм від токсинів та шлаків. Протизапальні – допомагають впоратися з інфекціями та запаленнями, допомагають очистити дихальні шляхи від слизу та мокротиння, зняти запалення сечовивідних шляхів.
Серед властивостей хріну також: знеболювальне, розріджувальне, відхаркувальне, антибактеріальне, глистогінне, противірусне. Він покращує кровообіг і збільшує кровообіг, що корисно для профілактики серцево-судинних захворювань, регулювання артеріального тиску, стимулює вироблення жовчі.
Для лікарських цілей використовують як коріння хріну, і листя.
Але сік хріну для лікування в чистому вигляді не застосовується – ефірні олії занадто сильні, можуть пошкодити слизову оболонку.
Якщо болять суглоби, корисно робити такий компрес. Хрін пропустити через м’ясорубку, натерти яблука на дрібній тертці. Змішати отримані маси у рівних пропорціях, ретельно перемішати. Прикладати на хворих суглоби як компрес.
Щоб прискорити відновлення пошкоджених тканин і зняти запальний процес після забитого місця, на пошкоджене місце можна прикласти натерту і злегка підігріту кашку кореня хрону.
Для розрідження та виведення слизу з бронхів та легень, а також коли турбує кашель, можна використовувати ще й такий засіб. Слід приготувати сік хрону, моркви та чорної редьки. Поєднати їх, взявши кожен у рівних пропорціях. Додати таку ж кількість, тобто скільки вийшло суміші соків, молока. Робити по кілька ковтків до 6 разів протягом дня.
Але, як і будь-який засіб, вживання хріну має протипоказання. Його не можна використовувати при захворюванні печінки, шлунково-кишкового тракту, гепатиті, надмірній вазі та в дитячому віці (до 3 років). При зовнішньому застосуванні необхідно бути обережними, щоб не отримати опік шкіри.
Leave a Reply