Вартість продуктів харчування за рік зросли на чверть, чого очікувати далі
Стрімке зростання вартості продуктів харчування в Україні триває із лютого минулого року.
Основною причиною, вочевидь, є війна, яка спричинила безліч інших негативних чинників:
- загальне падіння економіки,
- подорожчання паливно-мастильних матеріалів,
- проблеми з логістикою, тощо.
В Державній службі статистики порахували: від березня 2022 року і до березня 2023 року продукти у середньому додали в ціні 26,8%.
Найбільше подорожчали яйця, фрукти та овочі.
Ціни на яйця в Україні, за даними Держстату, за рік зросли ледь не вдвічі – майже на 80%. Найстрімкіше подорожчання відбулось ще восени 2022. Через війну, за оцінками Союзу птахівників, промислове виробництво яєць торік зменшилося приблизно на 20%, адже частина виробництв опинилися на окупованих територіях Харьківщини.
Також у топі продуктів, що найбільше подорожчали – фрукти та овочі. Вартість обох позицій зросла в середньому на 40%. Риба здорожчала на 37%, м’ясо та макарони – на 20%, хліб – на 17%. Олія подорожчала на 19,7%. Сир – на 18%.
Найближчим часом вартість продуктів харчування якщо й суттєво не знизиться, то, принаймні, сповільнить своє зростання, – прогнозують експерти.
Leave a Reply