Температура – коли та як її збивати
Температура тіла — це комплексний показник стану терморегуляції організму.
Виміряти її можна під пахвами, в ротовій порожнини, прямій кишці за допомогою ртутного, електронного градусника або бесконтактного термометра.
Проте вже на цьому етапі виникають такі питання:
1. Яку температуру вважати нормальною?
2. Чи варто “збивати” температуру і коли?
3. Чи є небезпечні позначки на термометрі?
Яку температуру можна вважати нормальною?
“Нормальна” температура — це не один універсальний показник, вона буває різною. За деякими даними таким вважають діапазон від 36,1 °C до 37,2 °C. Та на це може впливати багато факторів, такі як: час доби, індивідуальні фізіологічні особливості людини, інфекція тощо.
Наприклад, рано вранці температура зазвичай нижча. А нормальна температура новонародженої дитини в межах від 36,5 °C до 37,5 °C.
За показниками температуру поділяють на:
- субфебрильну: 37,2-38,0 градусів;
- фебрильну: 38,1-39,0 градусів;
- високу фебрильну: 39,1-41,0 градуса;
- гипертермічну: вище 41.1 градуса.
Знижувати температуру при гарячці у дітей та дорослих потрібно за різними показниками термометра.
Наприклад у дітей потрібно знижувати температуру, яка сягає позначки 38 С, у дорослих – більше 38.5 С.
Для зняття гарячки потрібно використовувати парацетамол або ібупрофен. Не вживайте ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) для зниження температури. При застосуванні аспірину можливий синдром Рея, що викликає тяжкі ускладнення, як печінкову недостатність та енцефалопатію.
Поради:
- не збивайте температуру, якщо вона нижче позначки 38 – 38.5 С;
- не використовуйте для зниження температури аспірин;
- при зниженні температури тіла звертайте увагу не лише на позначку термометра, але й на самопочуття;
- не натирайте себе або дитину алкоголем, щоб збити температуру.
Leave a Reply