Здобний вінок-плетінка з корицею та сухофруктами
РЕЦЕПТ – Здобний вінок-плетінка з корицею та сухофруктами.
Здобний вінок-плетінка свитий з пасм дріжджового тіста, між шарами якого знаходяться сухофрукти і цукрово-коричний прошарок. Це ідеальна випічка до чаю у сімейному колі чи зустрічі з друзями.
Час приготування: 160 хвилин для 5 осіб.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Масло вершкове – 80 г;
- Молоко – 180 мл;
- Яйце – 2 шт;
- Борошно – 500 г;
- Дріжджі сухі – 10 г;
- Цукор – 50 г;
- Сіль – 1 щіпка;
- Ванільний цукор – 1 ч. ложка.
Для начинки:
- Курага – 120 г;
- Чорнослив в’ялений – 120 г;
- Масло вершкове – 20 г;
- Цукор – 50 г;
- Кориця мелена – 1 ч. л.
Приготування страви:
1. Вершкове масло залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно стало м’яким. Молоко підігріваємо до температури не вище 40 градусів, а борошно просіюємо.
2. У ємність з теплим молоком всипаємо дріжджі, цукор і 2 ст. ложки борошна. Додаємо яйце.
3. Злегка збиваємо вінчиком і залишаємо в теплі хвилин на 5-10. Всипаємо борошно. Замішуємо м’яке тісто.
4. Додаємо розм’якшене вершкове масло (80 г). Вимішуємо тісто. Залишаємо під плівкою хвилин на 30-40.
5. Курагу і чорнослив заливаємо окропом на 10-15 хвилин. Потім відкидаємо на сито.
6. Тісто викладаємо на стіл і розпластуємо руками в квадрат приблизно 30х30 см. Змащуємо тісто 20 г розм’якшеного вершкового масла.
7. Цукор перемішуємо з корицею. Посипаємо тісто цукрово-коричною сумішю.
8. Поверх цукру рівномірно розкладаємо, чергуючи в шаховому порядку, чорнослив і курагу. Згортаємо тісто з начинкою у рулет.
9. Не доходячи приблизно 2 см до одного кінця, розрізаємо рулет уздовж надвоє. “Рукава”, що виходять трохи вивертаємо назовні, щоб вони виявилися зрізами вгору.
10. Акуратно підтримуючи зрізами вгору, щоб не випадала начинка, перевиваємо дві частини рулету між собою.
11. Круглу форму (діаметром 24 см) застилаємо пергаментом. Викладаємо сформований вінок у форму по колу. Розрізаємо кінець рулету, який залишався нерозрізаним, та його частини з’єднуємо з протилежними кінцями. Накриваємо рушником та залишаємо у теплі хвилин на 30. Включаємо духовку до 180℃.
12. Змащуємо вінок яйцем. У центр можна поставити відповідне кільце, щоб під час випікання та підйому дріжджового тіста в духовці зберігся отвір у середині пирога.
13. Випікаємо при 180℃ хвилин 35-40. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
14. Охолоджуємо дріжджовий пиріг з корицею та сухофруктами у формі, потім подаємо до столу.
Leave a Reply