“Суперфуди” – що це та чи є вони у нас вдома?
“Суперфуди” – що це? Це рослинні продукти, максимально багаті вітамінами і корисними речовинами. При цьому далеко не кожен плід, овоч чи рослина, в якій міститься певна кількість вітамінів, можна назвати суперфудом.
Продукти, що належать до цієї категорії, містять високу концентрацію корисних речовин, необхідних для здоров’я людини. Певний склад вітамінів, мінералів, антиоксидантів, амінокислот та інших речовин дозволяють організму людини отримувати все необхідне у потрібній кількості, навіть якщо харчування не буде надто різноманітним. Найчастіше суперфуди додають у готові страви, наприклад роблять із них смузі та різні десерти.
Також допускається вживання продуктів із категорії “суперфуд” у чистому вигляді, наприклад, якщо це ягоди, фрукти або овочі. Вживання багатьох ягід, фруктів, рослин, зернових, бобових здатні не тільки підтримувати в організмі потрібний вітамінний баланс, але також можуть запобігти розвитку таких серйозних хвороб як онкології, цукрового діабету, патологій серця та інших.
Які українські продукти можна розглядати як “суперфуди”?
Гречка
Містить одночасно велику кількість білків, повільних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. Також ця крупа багата на мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен та цинк. Гречана каша чи суп по суті є доволі збалансованим прийомом їжі, багатим на цінні для організму компоненти.
Буряк
Буряк є гарним джерелом повільних вуглеводів та клітковини, фолієвої кислоти та марганцю. А ще цей коренеплід містить ряд компонентів, які мають біологічно активну дію. Серед них — нітратні сполуки, що сприяють зниженню артеріального тиску, та пігменти — беталаїни. Останні мають протизапальну активність і є особливо цінними компонентами раціону при різноманітних хронічних захворюваннях чи станах, які супроводжуються запальними процесами.
Гарбуз
Помаранчеве диво дарує справжній заряд вітаміну А, а також — вітамін С і калій. Гарбузове насіння містить багато білка, ненасичених жирних кислот, заліза, магнію, марганцю, фосфору й цинку.
Гарбуз гарно зберігається аж до пізньої весни і є напрочуд універсальним. З нього можна готувати практично все — від супів та салатів і до випічки та навіть напоїв. Насіння гарно смакує в салатах. Також це чудовий варіант збалансованого перекусу, що не вимагає особливих умов зберігання.
Квашена капуста
Містить не лише чимало вітаміну С і К, як і свіжа капуста, але й молочнокислі бактерії. Квашена капуста — найкраща ілюстрація цінності ферментованих продуктів та гарний приклад біоконсервації. У процесі заквашування молочнокислі бактерії споживають цукри, що в ній містяться, утворюючи молочну кислоту. Вона виступає природнім біоконсервантом, адже пригнічує розвиток гнилісної мікробіоти і дозволяє продукту довго зберігатися. Водночас при заквашуванні капусти утворюються й інші цінні мікробні метаболіти. Зокрема, вітаміни групи В та коротколанцюгові жирні кислоти.
Волоські горіхи
Це гарне джерело білків, клітковини, поліненасичених жирних кислот, фолієвої кислоти, вітамінів В1 і В6, заліза, магнію, марганцю, фосфору й цинку. Велика кількість поліненасичених жирних кислот робить волоські горіхи цінним компонентом раціону для запобігання серцевим захворюванням.
Leave a Reply