Сдобные булочки-спиральки с лимонно-творожной начинкойРЕЦЕПТ – Здобні булочки-спіральки з лимонно-сирною начинкою.

Здобні булочки-спіральки – дуже ароматні, суперповітряні, з рум’яною скоринкою палички із дріжджового тіста на жовтках. Як начинку використовуємо сирну масу з ваніллю, лимоном і знову ж таки, з додаванням жовтків.

Час приготування: 180 хвилин.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Масло вершкове – 40 г.,
  • Молоко будь-якої жирності – 150 мл.,
  • Жовтки – 2 шт.,
  • Цукор – 30 г.,
  • Борошно – 300 г. (2 склянки ємністю 250 мл.),
  • Дріжджі сухі – 5 г.,
  • Сіль – 1-1,5 щіпки.

Для начинки:

  • Сир 9% – 270 г.,
  • Масло вершкове – 15 г.,
  • Жовтки – 2 шт.,
  • Яйце – 1 шт.,
  • Цукор – 100 г.,
  • Ванільний цукор – 10 г.,
  • Лимон (сік та цедра) – 1 шт.

Приготування страви:

1. Сир вибираємо будь-якої жирності, але не вологий. Молоко трохи тепле.

2. У глибоку миску всипте цукор і сухі дріжджі. Перемішайте.

3. Влийте тепле молоко і всипте 80-100 г. просіяного борошна.

4. Накрийте миску з опарою рушником і залиште в теплому місці на 15-20 хвилин.

5. Через зазначений час дріжджі активувалися та утворилася пишна маса з великою кількістю бульбашок.

6. Вершкове масло злегка підігрійте, щоб воно почало танути. Перемішайте та залиште.

7. Влийте тепле масло до опари. Додайте жовтки та сіль. Перемішайте до рівномірного розподілу.

8. Всипте просіяне борошно, що залишилося. Спершу перемішайте ложкою. Коли тісто стане щільним – продовжіть заміс руками (зручніше викласти тісто на посипаний борошном стіл).

9. Повинне вийти м’яке тісто, яке не липне до рук. Миску з тістом накрийте харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 60 хвилин.

10. Сир розімніть вилкою або перетріть через сито, якщо хочете отримати більш однорідну структуру.

11. Лимон ошпарити окропом і обсушити серветкою. За допомогою дрібної тертки зніміть з лимона 1 ч. ложку цедри. Розріжте лимон і видавіть із нього 25 мл соку.

12. До сиру додайте яйце, жовтки і вершкове масло, розімніть вилкою. Всипте ванільний цукор та цукор. Додайте цедру та сік лимона.

13. Робочу поверхню застеліть пергаментом або посипте борошном і викладіть туди тісто. Тісто обомніть і розкотіть у прямокутний пласт завтовшки 4-5 мм і розміром 28х38 см.

14. З одного боку теста по всій довжині розподіліть начинку сиру, залишаючи краї приблизно 8-10 мм порожніми.

15. Накрийте начинку другою половиною тіста і защипніть краї. Розріжте заготовку на поперечні смужки по 2 см завширшки.

16. Кінці кожної заготовки проверніть у протилежні сторони, щоб вийшли спіральні палички. Залиште у теплому місці на 15-25 хвилин.

17. Розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть булочки збитим жовтком і відправте в духовку. Випікайте 25-30 хвилин до рум’яної скоринки.