Сир: запах та колір допоможуть вибрати якісний продукт
Купуючи ваговий або фасований сир, насамперед слід покладатися на свої органи почуттів. Зовнішній вигляд, а також запах здатні багато розповісти про продукт.
Якісний сир – білий або кремовий відтінок продукту, колір якого однаковий по всій масі.
Його структура має бути однорідною – м’якою, в’язкою або розсипчастою. Допускаються незначні крупинчастість та виділення сироватки.
Яскраво-жовтий колір сиру може вказувати на барвники, а жовті скоринки, що підсохли, – сигналізувати про несвіжість. Присутність рожевого, зеленого, чорного кольорів, а також слизу – явні ознаки розмноження бактерій. Такий продукт категорично протипоказаний до вживання!
Смак та запах сиру мають бути характерними кисломолочними, без сторонніх присмаків та запахів. Кислий смак, який може виникнути через переквашування чи зберігання сиру за підвищеної температури, вказує на некондиційність продукту. Погані запах та смак з’являються в результаті розвитку сторонніх мікроорганізмів, що може бути спровоковано недотриманням санітарних умов на виробництві або порушенням умов зберігання.
Груба та суха консистенція виникає в результаті перевищення температури нагрівання згустку та надмірної тривалості цього процесу. Консистенція, що надто мажуть, – коли згусток переквашується і у нього підвищена кислотність.
Продукт із гнильним душком чи запахом цвілі – явно зіпсований.
Leave a Reply