Манна каша: з чого її виготовляють, користь та шкодаВсі ми хоча б раз у дитинстві куштували манну кашу. Хтось був її великим шанувальником, а хтось згадує з огидою.

Манку роблять із пшениці хлібопекарських сортів. Виробничий процес має кілька етапів:

  • очищення — попередньо зерно треба очистити від соломи, ґрунту та інших домішок;
  • обдирання — зерно зчищують і відправляють до агрегата, який знімає верхню оболонку;
  • помел — пшениця подрібнюється в пил, після чого за допомогою техніки просівається, щоб відокремити борошно від манки;
  • шліфування — крупу позбавляють більшої частини жирів і клітковини.

Манна каша будь-якого сорту повинна зберігатися в сухому приміщенні в банці або щільно закритому пакованні. Все тому, що вона має високу гігроскопічність (швидко набирає вологу і розбухає).

Манну кашу можна варити на воді, молоці або на їхній суміші. Каша на воді багатьом може здатися прісною. Манна каша на молоці більш поживна, смачна та ароматна. Якщо віддаєте перевагу менш наваристому варіанту, можна розбавити молоко водою.

Чим корисна манна каша

Нині часто говорять про марність і навіть шкоду смачної страви. Проте, особливу корисна манка для органів травлення:

  • Обволікає шлунок, сприяє відновленню слизової оболонки.
  • Не викликає відчуття тяжкості.
  • Запобігає метеоризму.
  • Заспокоює подразнений кишківник.
  • Знімає больові спазми.

Корисні властивості манки

Манну кашу рекомендується давати перед сном неспокійним дітям, які часто прокидаються вночі. Страва наситить організм, чим забезпечить міцний сон.  Смачна каша на сніданок надає сил для активних ігор протягом дня. 

Дорослій людині смачна їжа допомагає позбутися втоми, набрати вагу при виснаженні, покращує розумову та фізичну працездатність.  

Манна каша: як зварити без грудочок

В залежності від густоти, вибирають пропорції крупи та рідини. Оптимальний варіант – 1 столова ложка без гірки на 1 склянку рідини. 

Якщо хочете рідшу кашу, беріть менше манки. І навпаки.

Багато хто засипає манку в кипляче молоко. Однак таким чином не кожен зможе з першого разу досягти ідеального результату. 

Тому краще залити крупу холодною рідиною та залишити на 10-15 хвилин. Крупиці набрякнуть і не будуть склеюватися. 

Як приготувати манну кашу

Манна каша: з чого її виготовляють, користь та шкодаВлийте в каструлю молоко та воду, всипте манну крупу. Коли манка набрякне, перемішайте її, щоб вона не осіла на дно. Поставте каструлю на невеликий вогонь і додайте цукор і сіль.    

Доведіть кашу до кипіння, періодично помішуючи. Потім варіть кашу ще 3-4 хвилини. Після закипання її потрібно мішати безперервно!

У готову страву додайте вершкове масло. Щіпка кориці або ваніліну додасть манній каші особливого аромату. Смакує манна каша з варенням, горіхами, сухими або свіжими фруктами.

Щоб каша не пригорала

Вибирайте каструлю з товстим дном. Перш ніж вливати воду або молоко, сполосніть її холодною водою.

Якщо каша вийшла рідка, не переварюйте її, а зніміть з вогню, оберніть рушником і дайте настоятися 20-30 хвилин.  

Страви з манної крупи

Декому з дитинства категорично не смакує в’язка манна каша. У такому разі можна приготувати пудинг або запіканку з медом, ягодами, джемом.

Якщо перед тим, як варити манну кашу на воді, підсмажити суху крупу на сковороді до появи приємного горіхового запаху, отримаєте неймовірно чудовий гарнір для других страв.

Історія продукту: звідки до нас прийшла манка

Про манну кашу в кулінарії було відомо ще від XIII століття і відкрили цей продукт випадково. Якось мельники помітили, що після перемелювання пшеничного зерна залишається невелика частина дрібних частинок, які є непридатними для випікання хліба. Тобто манка — відходи борошномельного виробництва.

Тоді ці крупинки почали відсіювати і готувати з них в’язку кашу на молоці. Незабаром вони стала відомими ласощами, оскільки процес збирання маленьких частинок був дуже кропітким.