Гниють помідори на кущах: як врятувати врожай
До гниття помідор на кущах можуть призводити різні хвороби і неправильний догляд.
Багато городників під час вирощування помідорів стикалися з таким захворюванням, як вершинна гнилизна. Симптоми гнилі починають виявлятися у вигляді дрібних плям ясно-бурого забарвлення. У міру збільшення плям уражені тканини висихають і набувають темно-бурого кольору.
Бадилля помідорів начебто здорове, а самі томати мають коричневі плями на маківці: вони темніють, а сам томат перестає рости та швидко червоніє. Ця пошесть – вершинна гниль томатів, і виникає вона з декількох причин:
- Нерегулярний та недостатній полив,
- Спекотне та сухе повітря,
- Піщані ґрунти із низькою вологоємністю,
- Нестача кальцію в ґрунті.
Добра новина: томати, на яких тільки-но з’явилися плями, можна вживати в їжу – на здоров’я вони ніяк не впливають. Однак доведеться видалити більшу частину томата.
Помідори, що потріскалися, можна їсти, але лише якщо на них ще немає ознак гниття. Краще відразу зробити з таких овочів заготовки: томатну пасту, кетчуп, домашній соус або навіть варення! А деякі помідори цілком підійдуть для фарширування.
Погана новина: всі томати з плямами потрібно прибрати з грядки.
Зрозуміло, що про профілактику треба думати, ще коли Ви висаджуєте томати.
- Намагайтеся вирощувати рослини на вологоємних ґрунтах.
- Не загущуйте посадки, своєчасно формуйте рослини та видаляйте пасинки.
- Обов’язково регулярно поливайте томати доволі великими дозами води.
- Не забувайте про мульчування, шар мульчі краще оновлювати щотижня.
- Щоб унеможливити нестачу кальцію, 3–4 рази з різницею в 7 днів обприскайте рослини кальцієвою селітрою (5–10 г на 10 л води) з розрахунку 0,5 л на 10 кв. м посадок.
Це набагато ефективніше та економніше прямого внесення кальцію в ґрунт.
Основними причинами виникнення є підвищена кислотність або засоленість грунту, а також нестача кальцію.
Точно. Навіть погнити не встигли. Бо вже спеклися на тому сонці.
Від такої спеки вже нічого не виживе. Вся городина перетворилася на сухостій…