Великодня паска (куліч)
РЕЦЕПТ – Великодня паска (куліч).
Зараз українці називають великодній хліб паскою. Паска – це солодкий здобний білий хліб циліндричної форми, що за православним звичаєм випікається на Великдень. Приготувати паску і відсвяткувати Великдень зі смаком просто і легко. Потрібно всього лише приготувати за рецептом що нижче.
Час приготування: 240 хвилин для 4-х осіб.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 400 г. борошна,
- 100 г вершкового масла,
- 100 г. caхapa,
- 1/2 склянки молока,
- 2 яйця (1 білок залишимо для глазурі),
- 1 упаковка дріжджів,
- 100 г. ізюму,
- 1/2 ч. ложки солі.
Для глазурі:
- 1 яєчний білок,
- 200 г. цукеркової пудри,
- Посипання – кольоровий цукор,
- + вершкове масло для змащування форми.
Спосіб приготування паски (куліча):
1. Дрожжі розчинити в 1/3 теплого молока.
2. Β залишкове горяче молоко влити розігріте масло, додати цукор, сіль, перемішати і трохи остудити.
3. В перевіяне борошно додати і розчинені дріжджі. Хорошо перемішати і поставити в тепле місце для бродіння.
4. Коли тісто піднімається, додати жовтки і 1 збитий білок, ізюм і ретельно вимісити все.
5. Фромму рясно змастити вершковим маслом і викласти в неї тісто. Тісто повинно заповнювати форму наполовину. Залишити підходити до країв форми.
6. Πоки тісто підходить, зробимо глазурь. Для цього добре перемішаємо вінчиком або міксером білок і цукрову пудру. Потім глазурь слід поставити в холодильник.
7. За цей час має підійти тісто.
8. Випікати паску в розігрітій до 180 ° С духовці протягом 30 хвилин. Готовність можна перевірити дерев’яною паличкою. Приготовлену паску витягти з форми, охолодити, зверху змастити глазурью і присипати різнокольоровими цукерками. Κуліч (паску) поставити на 15 хвилин у холодильник, щоб глазурь затверділа.
Leave a Reply