Гарбузове насіння: КОРИСТЬ, ШКОДА І ДОБОВА НОРМА В ДЕНЬ
Хрумке насіння викликає азарт.
Для більшості людей гарбузове насіння не становить загрози, якщо знати міру, бо велика кількість може стати причиною колік та підвищеного газоутворення.
Разом із тим, цей продукт може викликати алергічну реакцію. Це важливо знати, коли будете вперше знайомити дитину з ним. Спочатку достатньо буде з’їсти 2-3 насінини на добу і поступово збільшувати кількість, щоб відстежити реакцію.
З обережністю варто відноситися людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом: виразка, гастрит та підвищена кислотність. І очищайте гарбузове насіння руками, щоб не пошкодити емаль на зубах, чи купуйте одразу без шкаралупи.
Гарбузове насіння
Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. Також у насінні міститься багато клітковини.
У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь у широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, у тому числі в створенні АТФ (аденозинтрифосфату, молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також правильному функціонуванні кишечника.
Гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься більше 2 мг цього мінералу. Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.
Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).
Шкода від гарбузового насіння
Велика частина людей може споживати гарбузове насіння без жодних проблем, проте слід знати міру, оскільки надмірне його вживання може спричинити коліки та збільшення газоутворення. Крім того, деякі люди можуть відчути алергічну реакцію на цей продукт.
- З обережність потрібно вживати гарбузове насіння людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, в разі загострень захворювань шлунково-кишкового тракту — виразкової хвороби шлунку, гастриту.
- Вагітним і жінкам, що годують.
- Людям, які страждають на цукровий діабет, перед початком вживання необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки до складу насіння гарбуза входить речовина D-хіро-інозитол, яка посилює дію інсуліну та впливає на механізм регуляції глюкози у крові.
- Хворим на жовчнокам’яну хворобу теж варто обережно додавати цей продукт до раціону. Тому що насіння гарбуза має жовчогінний ефект і може стати причиною руху каменів у жовчному міхурі.
Leave a Reply