Чорнослив – чи є від нього якась користь?
Чорнослив – це вимиті, позбавлені кісточок та висушені плоди слив сорту ренклод або угорка. У свіжому вигляді плоди слив мають невеликий розмір і темно-фіолетове забарвлення. Готовий чорнослив значно менший за розмірами, адже з нього випаровується вся волога.
Має темно-синій (майже чорний), іноді темно-коричневий. В Україні також дуже поширений копчений чорнослив, він має характерний присмак та аромат диму.
Щоб зберегти максимальну користь чорносливу, його готують за спеціальною технологією. Перш за все, обирають найспіліші та найсолодші плоди. Потім ретельно їх очищають, видаляють кісточки та бланшують у киплячій воді. Врешті чорнослив сушать у камерах під впливом пари. Завдяки точному дотриманню всіх етапів вдається створити безпечний для споживача продукт з високою концентрацією вітамінів та мікроелементів.
Виробляється він шляхом сушіння певних сортів слив. Чорнослив і слива мають вражаючі поживні якості, та практично не містять натрію, насичених жирів і холестерину.
Калорійність та склад
Речовина | Кількість |
Білки | 2,62 г |
Вуглеводи (із них цукор) | 75 г (51 г) |
Жири | 0,13 г |
Клітковина | 12 г |
Саме завдяки високому вмісту клітковини (харчових волокон) рекомендується вживати чорнослив при запорі.
За умови правильного виготовлення та зберігання у чорносливі залишається велика кількість вітамінів, мінералів, мікро- та макроелементів. Особливу цінність становлять вітаміни A, групи B, C, K та інші. Важливими для організму людини є залізо, марганець, мідь, калій та інші.
Користь для організму
1. Покращення роботи травної системи
Головна користь чорносливу полягає в тому, що він чинить надзвичайно позитивний вплив на функціонування шлунково-кишкового тракту. У цьому продукті дуже багато розчинної та нерозчинної клітковини. Це значить, що він покращує роботу мікрофлори кишківника (пребіотична дія). Їжа засвоюється у повному обсязі, більше поживних речовин потрапляють у кров. До того ж нерозчинна клітковина збільшує об’єм випорожнень, що запобігає закрепам і налагоджує режим роботи кишківника. Саме тому лікарі можуть рекомендувати чорнослив при запорі.
У боротьбі із закрепами важливу роль відіграють також сорбіт і хлорогенова кислота.
2. Зміцнення опорно-рухового апарату
Додавання чорносливу до щоденного раціону робить кістки міцнішими. Він запобігає втраті кісткової маси, а також ефективно зупиняє цей процес, якщо він уже почався. Навіть 50 грамів чорносливу на день здатні покращити показники мінеральної щільності кісткової тканини стегна.
Учені припускають, що користь чорносливу в даному аспекті пояснюється вмістом бору та вітаміну К. Ці компоненти дуже важливі для людей середнього віку, у яких є схильність до остеопорозу.
3. Підтримка серця
Серцеві захворювання дуже поширені у всьому світі, тому не дивно, що медики намагаються знайти оптимальні способи підтримки здоров’я всієї серцево-судинної системи. Чорнослив, доданий у раціон на постійній основі, здатен покращити роботу серця та запобігти деяким хворобам.
Велика кількість клітковини важлива для стану судин. Доведено, що ця речовина не дозволяє “поганому” холестерину накопичуватись в артеріях. В результаті її вживання значно покращується кровообіг та знижується ризик появи інфаркту та інсульту.
Ще один важливий фактор – висока концентрація антиоксидантів, які борються із вільними радикалами, зменшують окислювальний стрес та загалом знижують артеріальний тиск.
Зрештою не можна ігнорувати те, що у чорносливі присутні життєво важливі для серця вітаміни, наприклад, калій.
4. Зниження ризику появи діабету 2 типу
Людям, які хворіють на цукровий діабет, лікар може порадити вживати фрукти в цілому вигляді. Ці продукти можна різати на шматки, однак не варто змелювати у блендері. Це стосується і чорносливу. Його користь для людей з діабетом полягає у високій кількості клітковини, а вона руйнується під час подрібнення.
Користь чорносливу також зумовлена наявністю фітохімічних речовин, мікроелементів та низьким глікемічним індексом. Це значить, що після його вживання не відбувається різких стрибків рівня цукру в крові.
5. Покращення когнітивних функцій
Вживання чорносливу навіть у невеликому дозуванні сприяє позначається на роботі мозку. Це пов’язано із поліфенолами, антиоксидантами та цілим спектром вітамінів. Додавання чорносливу до щоденного меню потенційно може знизити рівень тривожності, позитивно вплинути на функцію пам’яті та покращити концентрацію.
Шкода та побічна дія
Попри низьку калорійність чорносливу та всі інші його переваги, потрібно обережно поставитись до цього продукту. Річ у тім, що перевищення рекомендованої добової норми може спричинити діарею. Це результат надлишку клітковини та сорбіту.
Ще одна потенційно небезпечна група речовин – цукри. Вони можуть викликати побічні реакції з боку шлунково-кишкового тракту:
- здуття кишківника,
- газоутворення,
- легку нудоту,
- спазми кишківника різного ступеня тяжкості,
- блювання.
Під час приготування чорносливу у ньому утворюється акриламід. Ця речовина формується під впливом високої температури в результаті взаємодії цукрів та амінокислоти аспарагіну. Якщо в організмі накопичиться надто багато акриламіду, підвищується ризик появи раку.
Також у деяких людей він може виникати алергію:
- свербіж шкіри та відчуття печіння,
- дискомфорт у ротовій порожнині,
- набряк язика та горла.
Leave a Reply