Щука – одна з найвідоміших хижих риб
Щука – одна з найвідоміших хижих риб, що мешкають в прісних водах.
Вона вважається найбільш корисним дієтичним продуктом. У м’ясі щуки міститься велика кількість білків і всього 1-3 відсотка жирів, не рахуючи інших корисних компонентів, які легко засвоюються організмом людини. Тому щука є досить популярною рибою. Крім цього, хижачка активно вирощується в ставкових розплідниках і є об’єктом, як аматорського, так і спортивної риболовлі.
Час її нересту різноманітно, залежить від типу водойми, в якому вона живе, і погодних умов. Нерест щуки починається в кінці березня – на початку квітня в дрібних закоряжених затока, іноді в розливах заплавах річок на ділянках важкодоступних для людини. Це пов’язано з тим, що в цей період щука втрачає обережність, не реагує на сторонні подразники, не клює. Непомітно підібравшись, людина навіть може поспостерігати за грою риби на мілководді.
Нереститься при температурі води від +4 до +6 °С. В залежності від регіону, строки можуть коливатися. Розпал нересту починається, коли температура води досягає +7 +13 °С. Іноді, якщо зима затяжна, щука може метати ікру під льодом.
Це явище має груповий характер,- в кожній групі лише одна самка, яку супроводжує кілька самців (до 5 особин). Зазвичай такі групи рухаються повільно, продовжуючи полювати. Це єдиний період, коли щука полює зграями, що деколи буває досить вигідним для рибаків. В період нересту поблизу водойм можна почути гучні сплески води. Для такої мети щука обирає мілину, іноді настільки мілку, що черевом треться по дну, а спина виглядає з води. В такий період вона втрачає свою обережність і може пропливати біля самих ніг людини, яка знаходиться у воді. Часто в пошуках найзручніших місць цей хижак піднімається на десятки кілометрів вгору по течії, запливає в неглибокі річки та струмки, або знаходить затоки зі спокійною течією.
Ранній нерест щуки має неабияке значення для безпечного розвитку її ікри та молоді, оскільки припадає на період, коли хижаків ще немає або вони знаходяться в малорухливому стані. Проте, в багатьох водоймах чисельність щуки зменшується. Основними причинами цього являється перелов, погіршення екологічного стану водойм та особливої шкоди завдає браконьєрський вилов в період нересту, оскільки, використовуються для цього заборонені знаряддя лову
В залежності від погодних умов, з ікри мальки з’являються через 1 або 2 тижні. У перший час мальки щуки харчуються дрібними ракоподібними, після закінчення деякого часу «щупачки» починають харчуватися мальками інших риб.
Цікаві факти! Відрізнити самку від самця можна з допомогою форми сечостатевого отвори: у самців отвір схоже на вузьку продовгувату щілину, а у самок цей отвір починається з поглиблення овальної форми, окресленої рожевою облямівкою.
Leave a Reply