Оливкова олія – це одна з найкращих олій, які тільки можна обрати в магазині.
Не дарма вона вважається одним із найкорисніших продуктів. Її активно застосовують у кулінарії, медицині та косметології. Однак, крім користі, масло з оливок має і шкідливі властивості.
Склад оливкової олії:
Оливкова олія така корисна саме завдяки своєму багатому складу. А саме:
Жирні кислоти: вітаміни та полінасичені кислоти Омега-3 та Омега-6, а також – Омега-9;
Фосфоліпіди;
Фітостеріні, стероїдні спирти;
Вітаміні A, B, C, D, E, K;
Фенольні кислоти;
Токоферол;
Поліфенолі та фенолі;
Сквален;
Бета-сітестерол;
Терпенові спирти;
Мікроелементи – натрій, магній, кальцій, калій та інші.
Головна користь оливкової олії – це те, що вона не містить холестерину та углеводів. Глікемічний індекс оливкової олії – нуль. Проте, оливкова олія є дуже калорійною.
Кожен продукт має свої плюси та мінуси, тож розберемо чим оливкова олія корисна, а чим вона шкідлива.
Користь оливкової олії:
Жирні кислоти Омега-3 та Омега-6 налагоджують процес синтезу мембран клітин, а також відповідають за правильний холестериновий обмін. Завдяки йому оливкова олія допомагає зміцнити стінки кров’яних судин, що є допоміжним засобом профілактики тромбозів, інсультів та інфарктів, а також – інших проблем серцево-судинної системи.
Жирна кислота Омега-9 надає антиканцерогенну дію, допомагає знизити тиск, нормалізує рівень холестерину в крові, корисна для профілактики цукрового діабету та ожиріння.
Лінолієва кислота, якою багата олія з оливок, прискорює загоєння ран, допомагає покращити зір.
Вітаміні A, D, K зміцнюють стінки кишечника, кісткову тканину. А вітамін Е є високоактивним антиоксидантом: він розгладжує шкіру, надає волоссю блиску, замедлює процеси старіння.
Регулярне вживання невеликої кількості оливкової олії, заміна нею майонезу, кетчупу може зробити людину стрункішою, молодшою на вигляд, додати відчуття легкості, підніме настрій.
Оливкова олія також містить речовини, що допомагають підвищити імунітет та загальмувати процес кліткового старіння.
Для того, щоб вивести з організму весь холестерин, треба замінити всі олії та жири в приготуванні страв оливковою олією.
В чому шкода оливкової олії:
Оливкова олія має виражену жовчогінну дію. Тому людям з холециститом, а також за наявності каменів у жовчному міхурі слід вживати її з обережністю.
Надлишок вживання оливкової олії може викликати зниження артеріального тиску, ожиріння, крім того, підвищується ризик цукрового діабету. Тому не слід використовувати в їжу більше двох столових ложок оливкової олії на день.
Оливкова олія – аллерген, тому її треба з обережністю людям з алергією, а також людям, у яких чутлива шкіра та часті дерматити.
Оливкову олію не можна використовувати для догляду за шкірою немовляти, оскільки вона може викликати сильну шкірну реакцію та висип.
Якщо ви використовуєте оливкову олію для догляду за обличчям та тілом, надлишок, що не вбрався у шкіру, потрібно видалити, оскільки оливкова олія може закупорювати пори.
Обережно потрібно використовувати оливкову олію у домашньому догляді тим, хто має акне і висипання.
Як обрати та чим відрізняється:
Extra-virgin olive oil– характеризується найвищою якістю, чудовим смаком і виготовляється виключно з натуральної олії без домішок та консервантів. Кислотність продукту становить не більше 0,8%.
Virgin olive oil – продукція нормальної якості з вмістом кислот не більше 2%.
Refined olive oil – це рафінований продукт. Сировина очищається із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку і вмісту кислот (вільні жирні кислоти). Загалом очищена олія вважається нижчою за якістю, ніж натуральна, але для смаження та запікання частіше використовують рафіновану.
Pure olive oil– це суміш натуральної і рафінованої сировини.
Olive oil – виготовляється після змішування очищеного масла і натурального з кислотністю не більше 1,5%. Не має вираженого запаху.
Olive-pomace oil – рафіноване макухове масло, яке може бути змішане з натуральним.
Lampante oil(лампове масло) – оливкова олія, яка призначена тільки для промислових потреб.
Оливкову олію рекомендують вживати протягом року після виготовлення. Кисень, світло і висока температура повітря, все це погані умови для її зберігання. Саме тому вона повинна знаходитися в темному, прохолодному (10-15 градусів) і сухому місці. Масло легко вбирає сторонні запахи, тому ємність, в якій вона зберігається, потрібно щільно закривати кришкою.
Варто враховувати, що при зберіганні в холодильнику в олії випадає осад, який зникає при нагріванні.
Leave a Reply