Оливкова олія: як обрати та чим вона корисна?Оливкова олія – це одна з найкращих олій, які тільки можна обрати в магазині.

Не дарма вона вважається одним із найкорисніших продуктів. Її активно застосовують у кулінарії, медицині та косметології. Однак, крім користі, масло з оливок має і шкідливі властивості.

Склад оливкової олії:

Оливкова олія така корисна саме завдяки своєму багатому складу. А саме:

  • Жирні кислоти: вітаміни та полінасичені кислоти Омега-3 та Омега-6, а також – Омега-9;
  • Фосфоліпіди;
  • Фітостеріні, стероїдні спирти;
  • Вітаміні A, B, C, D, E, K;
  • Фенольні кислоти;
  • Токоферол;
  • Поліфенолі та фенолі;
  • Сквален;
  • Бета-сітестерол;
  • Терпенові спирти;
  • Мікроелементи – натрій, магній, кальцій, калій та інші.

Головна користь оливкової олії – це те, що вона не містить холестерину та углеводів. Глікемічний індекс оливкової олії – нуль. Проте, оливкова олія є дуже калорійною.

Кожен продукт має свої плюси та мінуси,  тож розберемо чим оливкова олія корисна, а чим вона шкідлива.

Користь оливкової олії:

  1. Жирні кислоти Омега-3 та Омега-6 налагоджують процес синтезу мембран клітин, а також відповідають за правильний холестериновий обмін. Завдяки йому оливкова олія допомагає зміцнити стінки кров’яних судин, що є допоміжним засобом профілактики тромбозів, інсультів та інфарктів, а також – інших проблем серцево-судинної системи.
  2. Жирна кислота Омега-9 надає антиканцерогенну дію, допомагає знизити тиск, нормалізує рівень холестерину в крові, корисна для профілактики цукрового діабету та ожиріння.
  3. Лінолієва кислота, якою багата олія з оливок, прискорює загоєння ран, допомагає покращити зір.
  4. Вітаміні A, D, K зміцнюють стінки кишечника, кісткову тканину. А вітамін Е є високоактивним антиоксидантом: він розгладжує шкіру, надає волоссю блиску, замедлює процеси старіння.
  5. Регулярне вживання невеликої кількості оливкової олії, заміна нею майонезу, кетчупу може зробити людину стрункішою, молодшою ​​на вигляд, додати відчуття легкості, підніме настрій.
  6. Оливкова олія також містить речовини, що допомагають підвищити імунітет та загальмувати процес кліткового старіння.
  7. Для того, щоб вивести з організму весь холестерин, треба замінити всі олії та жири в приготуванні страв оливковою олією.

В чому шкода оливкової олії:

  • Оливкова олія має виражену жовчогінну дію. Тому людям з холециститом, а також за наявності каменів у жовчному міхурі слід вживати її з обережністю.
  • Надлишок вживання оливкової олії може викликати зниження артеріального тиску, ожиріння, крім того, підвищується ризик цукрового діабету. Тому не слід використовувати в їжу більше двох столових ложок оливкової олії на день.
  • Оливкова олія – аллерген, тому її треба з обережністю людям з алергією, а також людям, у яких чутлива шкіра та часті дерматити.
  • Оливкову олію не можна використовувати для догляду за шкірою немовляти, оскільки вона може викликати сильну шкірну реакцію та висип.
  • Якщо ви використовуєте оливкову олію для догляду за обличчям та тілом, надлишок, що не вбрався у шкіру, потрібно видалити, оскільки оливкова олія може закупорювати пори.
  • Обережно потрібно використовувати оливкову олію у домашньому догляді тим, хто має акне і висипання.

Оливкова олія: як обрати та чим вона корисна?Як обрати та чим відрізняється:

Extra-virgin olive oil – характеризується найвищою якістю, чудовим смаком і виготовляється виключно з натуральної олії без домішок та консервантів. Кислотність продукту становить не більше 0,8%. 

Virgin olive oil – продукція нормальної якості з вмістом кислот не більше 2%.

Refined olive oil – це рафінований продукт. Сировина очищається із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку і вмісту кислот (вільні жирні кислоти). Загалом очищена олія вважається нижчою за якістю, ніж натуральна, але для смаження та запікання частіше використовують рафіновану.

Pure olive oil – це суміш натуральної і рафінованої сировини.

Olive oil – виготовляється після змішування очищеного масла і натурального з кислотністю не більше 1,5%. Не має вираженого запаху.

Olive-pomace oil – рафіноване макухове масло, яке може бути змішане з натуральним.

Lampante oil (лампове масло) – оливкова олія, яка призначена тільки для промислових потреб.

Оливкову олію рекомендують вживати протягом року після виготовлення. Кисень, світло і висока температура повітря, все це погані умови для її зберігання. Саме тому вона повинна знаходитися в темному, прохолодному (10-15 градусів) і сухому місці. Масло легко вбирає сторонні запахи, тому ємність, в якій вона зберігається, потрібно щільно закривати кришкою.

Варто враховувати, що при зберіганні в холодильнику в олії випадає осад, який зникає при нагріванні.