Одна з умов міцного здоров’я і довголіття – повноцінне харчування.

Існує багато продуктів які здатні попередити передчасне старіння нашого організму. До таких належить риба, яка живе у холодній воді — це скумбрія та оселедець. Вони містять велику кількість жирних кислот омега-3, які борються з вільними радикалами, що спричиняють хронічне запалення в організмі.

Чим корисна скумбрія

Скумбрія – один з найбагатших натуральних джерел вітаміну D у світі.

Це жирна морська риба, яка окрім поліненасичених жирних кислот містить також білок і важливі амінокислоти. Ці корисні мікроелементи не виробляються нашим організмом, він їх отримує лише з їжі. Скумбрія також містить селен, велику кількість калію, магнію, фосфор, вітаміни групи В, D і А.

Скумбрія підтримує належну роботу серця, знижує рівень холестерину, регулює артеріальний тиск, розширюючи й зміцнюючи кровоносні судини. Таким чином ця риба здатна попередити атеросклероз та інші хвороби серця.

Якщо вживати скумбрію двічі на тиждень, можна зміцнити імунітет — цьому сприяє селен і вітамін D. Також селен зміцнює еритроцити, захищаючи їх від вільних радикалів, налагоджує правильну роботу щитовидної залози.

Зважаючи на вміст в рибі фосфору, магнію та калію зміцнюється кісткова тканина й зуби. Також вона здатна перешкоджати демінералізації кісток та підтримує натрій-калієвий баланс в організмі. Вітамін D відповідає за засвоєння кальцію та фосфору, знижує ризики аутоімунних захворювань, діабету ІІ типу й метаболічних хвороб.

Скумбрія також багата на цинк і вітамін А. Вони покращують стан шкіри, волосся та нігтів, а вітаміни групи В відповідають за належну роботу нервової системи.

Також регулярне вживання скумбрії покращує пам’ять, концентрацію, захищає від стресу та безсоння.

Чим корисний оселедець

Оселедець – це риба середньої жирності. Він містить білок, жирні кислоти, вітаміни групи В, залізо, фтор, кальцій та фосфор.

Корисніша за червону та доступніша - яка риба сповільнює процеси старінняТакож риба багата на вітамін D, який корисний для нирок і кісток.

Жирні кислоти омега-3, що містяться в рибі у великій кількості, запобігають хворобам серця, мозку та судин. Вони здатні активізувати розумові процеси, покращуючи роботу мозку, захищають організм від передчасного старіння.

Оселедець вкрай корисний для вагітних жінок.

Риба містить достатню кількість жиру, який регулює рівень холестерину в крові, знижує ризики захворювання на діабет ІІ типу.

Антиоксиданти, що містяться в рибі, нівелюють процеси запалення в організмі, попереджаючи рак, і зміцнюють імунітет.

Не дивлячись на всі плюси і мінуси, риба людському організму просто необхідна.

Вживати рибу потрібно не рідше 2 разів на тиждень. Корисніше всього риба, приготована на пару, що дозволяє зберегти всі її поживні властивості.