Пропав салат чи скис холодець. Як запобігти харчовому отруєнню гострими кишковими інфекціямиЧому виникають харчові отруєння і як уникнути кишкових інфекцій.

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Харчові отруєння – це захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, які виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються при порушенні правил кулінарної обробки продуктів.

Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, з них можна виділити: діарею, нудоту, блювання, спастичний біль у животі, іноді гарячку.

У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • при купівлі продуктів харчування обов’язково звертати увагу на термін придатності;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
  • дотримуватися чистоти (мити руки та посуд, протирати кухонні поверхні перед та після приготування/вживання їжі);
  • використовувати окремий розділовий інвентар для риби, м’яса, хліба, готових та сирих продуктів;
  • ретельно мити овочі та фрукти;
  • добре проварювати та просмажувати м’ясо, особливо вироби із фаршу;
  • уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
  • вживати страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавати ретельній термічній обробці;
  • заправляти салати безпосередньо перед вживанням;
  • не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

Пропав салат чи скис холодець. Як запобігти харчовому отруєнню гострими кишковими інфекціямиКишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки.

Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.

Особиста гігієна – понад усе

Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні

  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування

  • Пропав салат чи скис холодець. Як запобігти харчовому отруєнню гострими кишковими інфекціямидля обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • використовуйте  харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів

  • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2-3 години);
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Чиста вода

  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями. Бережіть себе і будьте здорові!