Пропав салат чи скис холодець. Що робити?
Чому виникають харчові отруєння і як уникнути кишкових інфекцій.
Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.
Харчові отруєння – це захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, які виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються при порушенні правил кулінарної обробки продуктів.
Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, з них можна виділити: діарею, нудоту, блювання, спастичний біль у животі, іноді гарячку.
У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.
З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб,
- При купівлі продуктів харчування обов’язково звертати увагу на термін придатності,
- Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці,
- Дотримуватися чистоти (мити руки та посуд, протирати кухонні поверхні перед та після приготування/вживання їжі),
- Використовувати окремий розділовий інвентар для риби, м’яса, хліба, готових та сирих продуктів,
- Ретельно мити овочі та фрукти,
- Добре проварювати та просмажувати м’ясо, особливо вироби із фаршу,
- Уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику,
- Вживати страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавати ретельній термічній обробці,
- Заправляти салати безпосередньо перед вживанням,
- Не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні,
- Не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки.
Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.
Особиста гігієна – понад усе
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
Чистота на кухні
- Мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі,
- Користуйтеся індивідуальним посудом,
- Не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти,
- Регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.
Готування
Для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо),
- Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо),
- Добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу,
- Використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко,
- Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді,
- Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти,
- Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
Зберігання продуктів
- Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2-3 години),
- При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
Чиста вода
- Використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел,
- Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду,
- Не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями. Бережіть себе і будьте здорові!
Leave a Reply