Маринади для курки: найсмачніші рецепти – поради шеф-кулінарів
Смак курки залежить від маринаду. Тому варто підібрати правильні інгредієнти для маринаду, щоб зробити страву смачнішою та ароматнішою. Є кілька варіантів приготування смачної курки.
Який рецепт маринаду для курки вибрати
Звичайно, як і в приготуванні будь-якої страви, необхідно спиратися на смакові смаки. Ви віддаєте перевагу крильцям з солодкуватою хрусткою скоринкою? Чи більше подобається гомілка із пряним ароматом? А може, шукайте відповідний маринад, який зробить м’ясо ніжнішим і соковитішим?
Вибір настільки різноманітний, що можна хоч щодня дивувати своїх домочадців та гостей новими смаками! Навіть готуючи курку день у день, використовуючи різні частини тушки, маринади та техніки приготування, страви можуть виходити принципово різними до смаку. Неодмінно, вибираючи рецепт маринаду для курки, варто враховувати і спосіб приготування: гасіння, смаження, запікання, приготування на грилі або мангалі, оскільки від цього багато залежить.
Для початку розберемося, які основні спеції використовують у рецептах маринадів:
- Перець – чорний, чилі. Вони надають гостроти, пікантності. Чорний – це більше про аромати, а ось чилі, халапеньо та інші «перчинки» – для тих, хто любить ненав’язливий обпікаючий ефект.
- Трави, які “любить” курятина – це: майоран, м’ята, базилік, розмарин, шавлія. З ними кожен шматочок курки грає новими нотами смаків.
- Каррі – просто незамінний при запіканні та приготуванні страви з курки на мангалі. Ця приправа прийшла до нашої кухні відносно недавно, але завоювала любов багатьох. І навіть від кількості використовуваної спеції, смак виходить різним.
- Мускатний горіх – спеція «на любителя», яка має яскравий смак, і відмінно гармонує з такими продуктами як гриби та вершки. Відкрите поле експериментів.
Не варто забувати також про цибулю та часник, які активно використовуються в різних рецептах.
- На основі соєвого соусу та меду. Цей рецепт досить простий. Необхідно змішати соєвий соус, розтоплений мед та олію в пропорціях 1:2:3. Не забувайте, що соєвий соус досить солоний, тому враховуйте це, коли додаватимете в маринад сіль, спеції. Завдяки меду у складі, запечена курочка набуде золотистого кольору та легкого солодкуватого присмаку. Страва виходить наче в карамелі. За рахунок соусу та меду у нього гарний колір. Ідеально підходить для крилець.
- Якщо ви віддаєте перевагу стравам «з перчинкою», тоді придивіться до гострого азійського рецепту. Для нього потрібно змішати сік лимона, оливкову олію, сіль, часник (пропустити через прес), імбир, сік ½ лайма, перець чорний та червоний. Якщо хочеться лаконічнішого смаку, але все-таки гострого – можна вибрати будь-який сорт гострого перцю і, змішавши його з олією та сіллю, натерти шматочки курки. Тільки краще враховувати, що гострий маринад може дещо підсушувати продукт, тому готувати страву потрібно з обережністю, щоб не позбавити її соковитості.
- Дуже смачний маринад для курки ґрунтується на вині. Для нього знадобиться: яблучний оцет та гірчиця (1:1), а також склянка білого сухого вина, сіль, перець мелений чорний. Такий рецепт не лише надасть особливий, тонкий аромат, але ще й зробить м’ясо неймовірно ніжним. Маринад із червоним вином буде трохи «зухвалішим». Перевагу також можна віддати напівсолодким винам – вони надають страві більше соковитості, але й трохи кисло-солодкий післясмак.
- Для тих, хто хоче чогось особливого, добре підійде лимонний маринад. Достатньо змішати сік лимона з ложкою оливкової (рослинної) олії, додати туди сіль, перець до смаку, і доповнити все гілочкою розмарину. Більш незвичайного та оригінального смаку, який додадуть курятині лимон та розмарин, ви не куштували. Але найпримітніше в цьому маринаді – це м’якість курки. Так, курятина – аж ніяк не жорсткий продукт, але з таким маринадом м’ясо буквально танутиме в роті.
- Хочете догодити всім домочадцям, починаючи від маленького карапуза і до чоловіка, який любить поїсти? Тоді вам обов’язково сподобається класичний рецепт на кефірі чи йогурті. Можна використовувати маринад для гомілки курки або для цілої тушки. Кефір змішуємо з дрібно порізаним часником (кількість на свій смак) і цибулею, перцем і сіллю. Заливаємо частини тушки та залишаємо на кілька годин. Після цього достатньо відправити курятину в духовку, щоб отримати повітряне м’ясо, що тане в роті.
- Якщо набридла класика і ви вже не можете дивитися на курку, мариновану в сильно-газованій мінеральній воді – є ще рецепт. Зваріть 150 мл міцної кави, додайте сік одного лимона, розчиніть столову ложку томатної пасти в 50 мл води (або візьміть 60 мл томатного соку). Сіль, перець та трави до смаку (для першого разу варто спробувати без трав). Смак м’яса буде настільки незвичайним, що такий маринад точно матиме шанси потрапити до ТОП улюблених.
Крім базових рецептів, існує ще величезна кількість. Ви можете самі змінювати рецепт, фантазуючи зі спеціями та приправами, кількістю інгредієнтів у складі.
Leave a Reply