Гострий соус Махаммара - сирійська страваРЕЦЕПТ – Гострий соус Махаммара – сирійська страва.

Махаммара – гострий соус або закуска на основі червоного перцю родом з Сирії. Основу соусу складають суміш з запеченого солодкого червоного перцю і волоських горіхів, з додаванням спецій.

Махаммару їдять як соус з хлібом, як бутербродну пасту для тостів, використовують як соус для шашлику, смаженого м’яса, курки і риби. Його подають і як самостійну страву з коржиками (пітою або лавашем) і зеленню. Також махаммару можна прикрасити листям м’яти.

Основними інгредієнтами махаммари є: свіжий або сушений перець, зазвичай перець алеппо, мелені волоські горіхи, Сухарі та оливкова олія. Також може містити часник, пасту чилі, сіль, лимонний сік, гранатовий сік, іноді спеції (наприклад, кмин). 

Час приготування: 37 хвилин.

Інгредієнти:
  • 3 шт. – червоних солодких перців,
  • 1 – ч. ложка морської солі,
  • 1/2 – ч. ложка кмину (Зира),
  • Підсмажені трикутні піти для подачі,
  • 1/2 – склянка крихт білого хліба (або панірувальних сухарів),
  • 3/4 – склянка волоських горіхів,
  • 2-3 – зубчики часнику,
  • 5-7 – ст. ложок оливкової олії,
  • 1 – ч. ложка чилі гострого,
  • Сік лимонний (з половинки лимона),
  • 2-3 – ст. ложки гранатової меляси (можна замінити гранатовим соком),
  • 1 – ст. ложка цукру.

Приготування страви:

1. Очистіть перці від перегородок, насіння і стебла, розріжте на половинки і поставте в попередньо розігріту до 180° духовку та готуйте протягом 10-15 хвилин.

2. Налийте в сковорідку оливкову олію. Дрібно наріжте часник і цибулю та додайте їх в розігріту олію. Смажте на середньому вогні до золотисто-коричневого кольору.

3. Подрібніть зерна кумина в ступці або кавомолці

4. Очистіть готовий перець від шкірки. Додайте всі інгредієнти (крім олії і цибулі) в блендер і подрібніть. Тепер додайте смажену цибулю і часник (разом з олією, в якій все це смажилось) і знов увімкніть блендер.

5. Викладіть махаммару в миску і подавайте соус при кімнатній температурі з трикутною пітою.

Насолоджуйтесь!