Сало – дуже поживний і корисний продукт – Історія
Українську кухню неможливо уявити без борщу, вареників і… сала. Історія його появи як самостійної страви досить цікава: виявляється, сало – багатонаціональний продукт.
В Україні інтерес до сала підвищився приблизно в XVI столітті, за часів набігів турків і татар з Османської імперії, які забирали худобу і продукти харчування у населення. Хитрі запорожці придумали ось що: вони почали розводити тільки свиней, адже мусульмани, відповідно до своєї релігії, вважали свинину нечистою і не їли її. За переказами, кмітливі козаки обманювали загарбників, натираючи салом інші продукти-нібито для відлякування одним запахом, а також робили спеціальні полотна, просочені сальним жиром, які вивішували перед погребом. Що б там не було, а з тих пір сало – улюблений символ національної української кухні.
Сама назва “сало” має давньослов’янське коріння. Вважається, що це похідне від «sadlo», що означає «насаджений на м’ясо». Поступово буква ” д ” загубилася, і залишилося просто сало.
Вважається, що найсмачніше сало – товщиною в 4 см під шкіркою, а найкорисніше – 2,5 см під шкіркою.
Leave a Reply