Сало – очень питательный и полезный продукт - история

Українську кухню неможливо уявити без борщу, вареників і… сала. Історія його появи як самостійної страви досить цікава: виявляється, сало – багатонаціональний продукт.

В Україні інтерес до сала підвищився приблизно в XVI столітті, за часів набігів турків і татар з Османської імперії, які забирали худобу і продукти харчування у населення. Хитрі запорожці придумали ось що: вони почали розводити тільки свиней, адже мусульмани, відповідно до своєї релігії, вважали свинину нечистою і не їли її. За переказами, кмітливі козаки обманювали загарбників, натираючи салом інші продукти-нібито для відлякування одним запахом, а також робили спеціальні полотна, просочені сальним жиром, які вивішували перед погребом. Що б там не було, а з тих пір сало – улюблений символ національної української кухні.

Сама назва “сало” має давньослов’янське коріння. Вважається, що це похідне від «sadlo», що означає «насаджений на м’ясо». Поступово буква ” д ” загубилася, і залишилося просто сало.

Сало – очень питательный и полезный продукт - историяСало – дуже поживний і, як не дивно, корисний продукт. Воно дуже калорійне, при цьому в ньому зовсім немає вуглеводів. Воно містить вітаміни А, Е, Д, селен – для жовчогінного обміну. У парі з часником сало – відмінний засіб для профілактики хвороб судин, серця і печінки; воно очищає організм від токсинів, захищає від радіації і випромінювання. Зовнішньо його застосовують при термічних опіках і обмороженнях, при артрозах і артритах. А ще сало – хороший засіб для профілактики онкологічних захворювань.

Вважається, що найсмачніше сало – товщиною в 4 см під шкіркою, а найкорисніше – 2,5 см під шкіркою.