Кутя з рису на Святвечір: з медом, маком та горіхамиРЕЦЕПТ – Кутя з рису на Святвечір: з медом, маком та горіхами.

Кутя – традиційна страва, яку готують напередодні новорічних свят та Різдва. Залежно від інгредієнтів, які додають до страви, кутю ділять на три види:

Щедра кутя на Новий рік. Страву варять із будь-якої крупи та додають вершкове масло, сухофрукти, горіхи, мак та мед.

Багата чи пісна кутя на Святвечір. Піст ще не закінчився, тому для куті на Святвечір використовуються пісні інгредієнти. Кутю готують на воді та додають лише мак, мед та горіхи.

Голодна кутя на Водохреща. Кутю готують пісну, але з медом та сухофруктами.

Час приготування: 30 хвилин для 2-х людей.

Інгредієнти: 

  • 300 г. довгозернистого пропареного рису,
  • 50 г. чорносливу,
  • 50 г. горіхів,
  • 2 ст. л. меду,
  • 3 ст. л. маку.

Приготування страви:

1. Візьміть 300 грам довгозернистого пропареного рису. Саме цей рис буде розсипчастим після приготування. Промийте його до чистої води та всипте в сотейник. Залийте водою в пропорції 1 до 2, тобто 1 частину рису та 2 частини води. Варіть рис 5 хвилин після закипання, потім вимкніть вогонь, накрийте кришкою сотейник і дайте постояти 15 хвилин.

2. Доки рис запарюється, переходьте до наступного кроку приготування куті. Візьміть 3 ст. л. маку, всипте в сотейник або невелику каструлю та залийте окропом. Залишіть на 10 хвилин, а потім відкиньте на дрібне сито, щоб рідина стекла. Мак не перемелюйте.

3. Візьміть 50 грамів чорносливу, помийте, якщо необхідно, і наріжте дрібним кубиком. А 50 грамів волоських горіхів порубайте ножем.

4. Тепер у сотейник з рисом додайте запарений мак, чорнослив, волоські горіхи та 2 ст. л. меду. Перемішайте всі інгредієнти та додайте трохи теплої води для отримання бажаної консистенції. Кількість меду можна регулювати, виходячи зі своїх смакових уподобань.