Кутья пшеничная - рождественскаяРЕЦЕПТ – Кутя пшенична – різдвяна.

Кутя – це обов’язковий елемент різдвяного столу. Варіантів приготування цієї страви є багато. Класичний рецепт готують на основі крупи, меду, маку та ізюму.

Час приготування: 68 хвилин.

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 склянка,
  • Сіль – 0,5 ч. ложки,
  • Мигдаль – 50 г.,
  • Волоський горіх – 50 г,
  • Ізюм – 50-100 г.,
  • Мак – 50 г.,
  • Узвар (компот із сухофруктів) – 1 склянка,
  • Мед (за бажанням) – 2-3 ст. ложки.

Приготування страви:

1. Пшеницю промити, залити водою так, щоб рівень води був на 1,5 см вище рівня пшениці. Довести до кипіння, посолити і варити на маленькому вогні до м’якості. Я купую спеціально оброблену пшеницю, її потрібно варити 40-50 хвилин. Звичайну пшеницю потрібно варити приблизно 3 години. Потрібно стежити, щоб не википіла вся вода. При необхідності її потрібно додавати.

2. Закип’ятити воду, залити окропом горіхи і ізюм. Залишити на 10-15 хвилин.

3. В окрему каструльку насипати мак. Залити водою, довести до кипіння, варити 10 хвилин. Залишити розпарюватися ще на 20 хвилин. Потім воду злити, мак злегка потовкти.

4. Горіхи очистити від шкірки і дрібно нарізати.

5. Змішати пшеницю, горіхи, ізюм і мак. Перемішавши.

6. Додати узвар або розведений водою мед. Перемішавши. При необхідності можна додати в пшеничну кутю ще меду.

7. Різдвяна пшенична кутя готова.

Приємного апетиту!