Кухонна плита – суцільна велика зона для чищення на кухні, і не лише зовні, а й усередині. Відмити її можна кількома способами.
Для початку треба буде відключити плиту від газопостачання – щоб не пустити газ у приміщення під час збирання, якщо випадково повернеться ручка подачі газу у пальник. Якщо в плиті передбачена кнопка запалювання працює від електрики, потрібно відключити плиту і від джерела енергії.
Наступний етап – зняття решітки. Її треба помістити в таз або ванну та повністю залити гарячим мильним розчином на 2-3 години. Розчин готується так: 0,25 бруска господарського мила слід розчинити в 5-7 л теплої води.
Поки грати відмокають, видалити з поверхні плити сухою тканиною залишки їжі, крихти та інший бруд.
Чистимо поверхню
Сода. Приготувати пасту з харчової соди та води, нанести на поверхню плити губкою, залишити на 5-10 хвилин. Потім зняти пасту вологою губкою, протерти вологою ганчіркою та витерти насухо. Якщо забруднення сильне, цю пасту краще залишити на 15-20 хвилин.
Сода та оцет. Одягнути захисні рукавички. На поверхні плити треба розбризкати трохи оцту (звичайного 6% або 9%), розподілити на поверхні за допомогою губки. Потім посипати зверху содою – речовини вступлять у реакцію і почнуть шипіти. Щойно реакція закінчиться, можна почекати ще кілька хвилин, після чого помити вологою тканиною.
Металеві щітки та губки використовувати не можна – вони подряпають поверхню, а на пошкоджених місцях наступні забруднення, осідаючи, тримаються набагато міцніше. Якщо звичайна губка не впоралася, можна використовувати зубну щітку, а важкодоступні місця допоможе вичистити ватна паличка.
Чистимо конфорки
Кришки конфорки, що закривають отвори, потрібно зняти. Налити в каструлю 2 склянки холодної води, розвести у ній 4 ст. л. оцту, довести до кипіння, зменшити вогонь і опустити конфорку в розчин на 20-30 хвилин. Потім вийняти, почистити м’якою губкою, промити проточною водою та витерти насухо. Також кришки конфорки можна замочити разом з решіткою або приготувати розчин з використанням харчової соди.
Чистимо ручки
Ручки що знімаються, можна так почистити. Змішати в рівній пропорції теплу воду і нашатирний спирт, покласти туди ручки на 15-20 хвилин, як цей час минеться, витягнути і жорсткою губкою або старою зубною щіткою видалити розм’якші забруднення. Потім ополоснути чистою водою та встановити на місце. Замість нашатирного спирту можна використовувати звичайний рідкий засіб для миття посуду – лише додати його у воду у меншій кількості.
Якщо ручки не знімаються, можна почистити содою: 2 ст. л. соди розбавити невеликою кількістю води до густої пасти. Потім губкою або зубною щіткою нанести отриманий засіб на ручки, добре потерти їх після зняти все вологою ганчіркою і витерти насухо.
Миємо духовку
1. Приготувати мильний розчин із суміші господарського мила та води, намочити їм стінки духовки та залишити на 15-20 хвилин. Такий же мильний розчин налити на жаровню і поставити його в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин – гаряча пара розчинить жир і бруд. Потім промити чистою водою та витерти насухо.
2. Розвести у воді соду або лимонну кислоту у співвідношені 1:2, нанести засіб на вологі внутрішні стінки духовки, залишити на 15-20 хвилин (залежно від ступеня забруднення), потім промити чистою водою.
3. 0,25 склянки соди змішати з розчином перекису водню (3%) до стану кашки, нанести суміш на стінки духовки на 30 хвилин, потім протерти і промити чистою водою.
Leave a Reply