Калина: польза и правила храненияКалина – джерело вітамінів та корисних мікроелементів, ягода допоможе зміцнити імунітет, що особливо актуально сьогодні.

Калина – унікальна у своєму роді рослина. Її корисні властивості практично не мають аналогів. Вітаміну С у ній у два рази більше, ніж у цитрусі. Крім того, плоди містять вітаміни А, Е, Р, К, а також ефірні олії, мікроелементи (калій, кальцій, магній, залізо, марганець, натрій, цинк, фосфор, ванадій, молібден) та органічні кислоти (мурашину, олеїнову та оцтову), що надають ягоді кислинки. У «начинці» калини багато пектину, що регулює вміст холестерину в організмі, благотворно впливає на обмін речовин, внутрішньоклітинне дихання, виводить радіонукліди.

Для жіночого здоров’я калина – це ласощі, що добре підтримують організм. Ягода допомагає стабілізувати гормональний фон, схуднути і зберегти фігуру у формі. А ще калина позитивно впливає на стан шкіри. Для чоловіків калина також дуже корисна, і нехтувати нею не варто. Ця ягода дуже добрий засіб для профілактики хвороб печінки, серцево-судинних захворювань. Дітям ягоди калини допоможуть зміцнити імунітет та «підгодувати» організм вітамінами.

Калина: польза и правила храненияНезважаючи на величезну користь, калина має і протипоказання. Її не варто вживати вагітним: калина викликає стимуляцію скорочення матки, що може призвести до викидня. Не можна використовувати калину та мамам, які годують грудьми, через небезпеку виникнення алергічної реакції у малюків до трьох місяців від народження. Оскільки ця ягода має сечогінні властивості, то не варто її вживати людям, які страждають на енурез, хвороби нирок. Тривале застосування калини може спровокувати утворення тромбів, зниження артеріального тиску, виникнення гіпоксії та ішемії. Не можна вживати калину при гастриті з підвищеною кислотністю, а також коли є виразка. Протипоказанням до вживання калини також є схильність до згущення крові.

Калина запас: чотири способи зберегти вітамін С

Калина, зібрана в гронах, добре зберігається в прохолодному місці, що провітрюється. Скриньку або іншу ємність треба залишити відкритою, щоб провітрювати врожай. Також кисті можна підвісити у льоху на мотузці. Якщо немає можливості зберегти ягідки у прохолоді, їх можна залишити у квартирі. Це не дуже скоротить термін зберігання.

Калина: польза и правила храненияКалину можна заморозити. Важливий нюанс – до заморожування її не мити. Все просто: треба відокремити ягоди від грона, видаляючи плодоніжки, розподілити їх у целофанові пакети або пластикові контейнери і покласти в морозилку. Термін зберігання плодів у таких умовах – один рік. Ягоди не втрачають своїх поживних речовин.

Сушити калину можна за допомогою духовки (при 100 ° С 6 -8 годин), мікрохвильової печі (в режимі 600 Вт 15 хвилин), електросушарки для овочів та фруктів (4:00 в режимі 80 ° С), на свіжому повітрі (3-4 дні за умови сонячної погоди).

Перед початком збору врожай ретельно промити, очистити від бруду, пилу, живців і листя. Для сушки в духовці, мікрохвильовій печі, електросушарці деко або іншу плоску ємність застелити пергаментним папером, потім рівним шаром розкласти ягоди. Сушити у необхідному для приладу режимі.

Якщо сушити ягоди на свіжому повітрі, то треба розстелити на поверхні газети в 3-3 рази. -4 шари, потім покрити все дихаючою тканиною. Розкласти калину рівним шаром і залишити на свіжому повітрі. Щодня вранці та ввечері слід перемішувати майбутні сухофрукти.