Калина: користь та правила зберігання
Калина – джерело вітамінів та корисних мікроелементів, ягода допоможе зміцнити імунітет, що особливо актуально сьогодні.
Калина – унікальна у своєму роді рослина. Її корисні властивості практично не мають аналогів. Вітаміну С у ній у два рази більше, ніж у цитрусі. Крім того, плоди містять вітаміни А, Е, Р, К, а також ефірні олії, мікроелементи (калій, кальцій, магній, залізо, марганець, натрій, цинк, фосфор, ванадій, молібден) та органічні кислоти (мурашину, олеїнову та оцтову), що надають ягоді кислинки. У «начинці» калини багато пектину, що регулює вміст холестерину в організмі, благотворно впливає на обмін речовин, внутрішньоклітинне дихання, виводить радіонукліди.
Для жіночого здоров’я калина – це ласощі, що добре підтримують організм. Ягода допомагає стабілізувати гормональний фон, схуднути і зберегти фігуру у формі. А ще калина позитивно впливає на стан шкіри. Для чоловіків калина також дуже корисна, і нехтувати нею не варто. Ця ягода дуже добрий засіб для профілактики хвороб печінки, серцево-судинних захворювань. Дітям ягоди калини допоможуть зміцнити імунітет та «підгодувати» організм вітамінами.
Калина запас: чотири способи зберегти вітамін С
Калина, зібрана в гронах, добре зберігається в прохолодному місці, що провітрюється. Скриньку або іншу ємність треба залишити відкритою, щоб провітрювати врожай. Також кисті можна підвісити у льоху на мотузці. Якщо немає можливості зберегти ягідки у прохолоді, їх можна залишити у квартирі. Це не дуже скоротить термін зберігання.
Сушити калину можна за допомогою духовки (при 100 ° С 6 -8 годин), мікрохвильової печі (в режимі 600 Вт 15 хвилин), електросушарки для овочів та фруктів (4:00 в режимі 80 ° С), на свіжому повітрі (3-4 дні за умови сонячної погоди).
Перед початком збору врожай ретельно промити, очистити від бруду, пилу, живців і листя. Для сушки в духовці, мікрохвильовій печі, електросушарці деко або іншу плоску ємність застелити пергаментним папером, потім рівним шаром розкласти ягоди. Сушити у необхідному для приладу режимі.
Якщо сушити ягоди на свіжому повітрі, то треба розстелити на поверхні газети в 3-3 рази. -4 шари, потім покрити все дихаючою тканиною. Розкласти калину рівним шаром і залишити на свіжому повітрі. Щодня вранці та ввечері слід перемішувати майбутні сухофрукти.
Leave a Reply