Рыбный пирог калакуккоРЕЦЕПТ – Рибний пиріг калакукко.

Рибний пиріг калакукко — рибний пиріг, що тане в роті з житнього тіста. Традиційно цей пиріг готують з лосося, але якщо під рукою не має червоної риби, її легко можна замінити щільною білою рибою, наприклад, окунем, або навіть дрібною рибкою на зразок корюшки.

Час приготування: 3 години 30 хвилин на 6 осіб.

Інгредієнти:

  • Лосось (філе) 1 кг;
  • Борошно житнє обдирне 200 г;
  • Борошно пшеничне 200 г;
  • Свинячий шпик 200 г;
  • Масло вершкове 100 г;
  • Цибуля ріпчаста 2 шт;
  • Яйце куряче 1 шт;
  • Вершки 30% 40 мл;
  • Сіль і перець за смаком.

Приготування страви:

1. Заздалегідь вийміть масло з холодильника, щоб воно стало м’яким. У великій мисці з’єднайте обидва види борошна, посоліть і влийте 160 мл води. Розмішайте суміш лопаткою до однорідності.

2. Додайте половину вершкового масла, при необхідності підсипте ще трохи борошна і замісіть пружне тісто. Скатайте в кулю, загорніть у харчову плівку та приберіть на 30 хв у холодильник.

3. Наріжте шпик невеликими кубиками. Цибулю наріжте півкільцями. На середньому вогні розігрійте глибоку сковороду. Покладіть шпик і смажте 5-7 хв, часто перемішуючи лопаткою. Додайте цибулю і продовжуйте готувати ще 5-6 хв. Зніміть з вогню і трохи остудіть.

4. Ополосніть лосося прохолодною водою і обсушіть паперовими рушниками. Довільно наріжте і пропустіть через м’ясорубку разом із шпиком та цибулею. Додайте у фарш вершки, посоліть, приправте перцем і перемішайте.

5. Розігрійте духовку до 250°С. Прямокутну форму застеліть папером для випікання або змастіть олією. Збовтайте яйце.

6. Розділіть тісто на 2 нерівні частини. Більшу частину розкатайте у тонкий пласт і обережно перенесіть у форму, формуючи високі борти.

7. Розкатайте тісто, що залишилося і накрийте начинку. Защипніть краї, верх пирога змастіть яйцем.

8. Випікайте духовку на середньому рівні протягом 15 хв. Зменшіть температуру духовки до 150°С і випікайте пиріг протягом 2,5 год.

9. Перед подачею зріжте верхню частину пирога.

Порада: У рецепті неспроста використовується поєднання двох видів борошна — житнє передає пирогу свій неповторний смак, а пшеничне забезпечує потрібну в’язкість і пластичність тіста за рахунок глютену, що міститься в ній, тому не варто замінювати пшеничне борошно в цьому рецепті, інакше готовий пиріг не триматиме форму. Сало в рецепті можна замінити на кубики копченої грудинки або бекону. Якщо ж ви готуєте пиріг для тих, хто не вживає м’ясо, замініть сало на вершкове масло. Смак вийде іншим, але текстура та соковитість начинки збережуться.