Изюмский пивоваренный завод - ИсторияІзюмський пивоварний завод був заснований заводчянином Шадлуном у 1906 році, а продукцію тут почали випускати з 1907 року.

Місце будівництва пивзаводу було обрано досить грамотно, з урахуванням якості води, що має велике значення у виготовленні пива. І досі воду для приготування різних сортів пива беруть із артезіанських свердловин, розташованих на території пивзаводу та пробурених понад 90 років тому. Легкість у смаку, краще сказати «жіноча легкість», властива всім сортам пива ізюмського пивзаводу.

Пивний завод – місто Ізюм.

З 30-х по 80-і роки тут випускали сорти пива «Слов’янське», «Московське», «Жигулівське», «Ризьке», «Ячмінний колос», «Жигулівське спеціальне», «Українська», «Оксамитовий» та «Портер» .

Изюмский пивоваренный завод - История1993 року колектив підприємства вперше в Україні освоїв виробництво карамельного солоду, що дозволило випускати своє фірмове темне пиво «Скіф» та фірмове пиво віденського типу «Сіверське».

За останні роки вперше за історію існування пивзаводу тут було розроблено фірмові сорти пива, які тримають марку та створюють імідж підприємству. Значний внесок у цю справу зробили ветерани – заступник директора з якості Р. Мацокін, головний інженер П. Лазько, начальник цеху пивоваріння Л.В. Шевцова.

Попит у споживачів мали оригінальне за смаковими якостями з вираженою хмелевою гіркотою, бурштиновим блиском за кольором — пиво «Сіверське», ігристе з оксамитовим відливом — темне пиво «Скіф», виготовлене з використанням рису — пиво «Ізюмське особливе» властивостей, добре вгамовувало спрагу, легке за смаком — пиво «Крем’янецьке».

Пивні етикетки.

Ізюмська пивоварна компаніяНа всеукраїнському «Святі пива-96» у Києві ізюмське пиво «Скіф» було відзначено бронзовою медаллю. Відзначено ізюмське пиво почесним дипломом під час виставки «Осінь-96» у Харкові.

На підприємстві велися роботи з розробки нових сортів пива. І частково низка задумів була втілена в життя. 1998 року тут почали випускати ще кілька сортів фірмового пива. Це світле пиво “Рандеву”, “Грант”, а також темне “Цезар”.

З початку заснування заводу тут випускали безалкогольні напої, які мали тонкий аромат фруктів та швидко вгамовували спрагу. У 1996 році колектив пивзаводу розробив технологічну схему виробництва сильно газованих напоїв, що дозволило досягти їх високої якості. Тепер цією схемою користуються низка пивзаводів України.

В Ізюмі випускали напої всесвітньо відомої німецької фірми: «Ананас-апельсин», «Апельсин», «Тропік», «Ківі», «Манго», «Вальтмайстер», які приємно вгамовували спрагу будь-якої пори року і мали приємний смак.

За 1997 рік випущено 353 000 декалітрів пива та 19 000 декалітрів безалкогольних напоїв. До речі, загалом обсяг виробництва пива пивоварних Харківської області частка Ізюмського пивзаводу становила 5-8 відсотків.

Конвеєр пива.

Основним ринком збуту продукції заводу були місто Ізюм та Ізюмський район, а також Балаклійський район. Місто Лозова та Лозівський район Харківської області. Місто Слов’янськ та Слов’янський район Донецької області, куди йшло 70 відсотків пива та безалкогольних напоїв. Решта продукції розподілялася по сусідніх районах Донецької та Луганської областей.

Изюмский пивоваренный завод - История1996 року на базі пивзаводу було створено закрите акціонерне товариство «Ізюмська пивоварна компанія», акціями якого володіли робітники заводу, його пенсіонери, а також працівники колгоспів та радгоспів Ізюмського та Балаклійського районів Харківської області. Підприємство входило до складу акціонерного товариства “Укрпиво”.

Підприємство мало три основні цехи: солодовий, варочно-бродильно-табірний, цех розливу пива та безалкогольних напоїв. Наявні потужності дозволяли випускати щорічно 760 тисяч декалітрів пива, 500 тисяч декалітрів безалкогольних напоїв.

Після тривалого стагнаційного періоду, викликаного економічною ситуацією в країні, ізюмський пивзавод відновив роботу у 2018 році.