Цікаві факти про чайУ всьому світі існує більше 3 000 різновидів чаю. Всі вони відрізняються між собою. Їх смак може залежати від місця де ростуть чайні кущі, від типу чайного дерева, від погоди в році збору.

Відмінність в смаку додають і метод збору, вибір чайного листа, метод обробки, сушіння, ферментації. Також можуть створюватися чайні купажі, чайні суміші на основі двох, трьох і більше сортів чаю. В чай можуть додавати найрізноманітніші добавки.

Що важливо знати про цей напій?

1. Чай містить кофеїн

Можливо, дехто навіть відмовляється від чаю через цей факт. Проте важливо знати, що в трав’яних чаях кофеїну переважно немає. Якщо порівнювати кількість кофеїну в різних видах чаю, все буде залежати від купи факторів, як-от країни походження, типу листка, стилю приготування тощо.

Чайне листя містить орієнтовно 3.5% кофеїну. Кавові зерна — від 3.4 до 8% залежно від сорту (відсоток кофеїну в робусті майже вдвічі перевищує його кількість в каві сорту арабіка). Водночас, для приготування кави потрібно використати більше зерен, якщо порівнювати з чайним листям. Тому, зазвичай, філіжанка кави містить більше кофеїну, ніж чашка чаю. 

2. Чай містить поліфеноли, які можуть бути корисними для організму

Поліфеноли — це група хімічних речовин, які містяться в рослинах й надають чаю його особливого смаку. Вони також містяться в шоколаді, фруктах, овочах та інших продуктах. Більшість поліфенолів діють як антиоксиданти, тобто вони допомагають організму пом’якшити шкідливу дію деяких факторів навколишнього середовища. 

3. Вживання дуже гарячого чаю пов’язане з ризиками для здоров’я

Загалом чай — корисний напій. Дослідження показують, що існує зв’язок між регулярним споживанням напою й зменшенням ризиків діабету 2 типу, серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті. Проте часте споживання гарячого чаю (понад 60 °C) може підвищити ризики розвитку раку стравоходу та раку шлунка.

4. У зеленому чаї менше кофеїну, ніж у чорному

Звичайно, бувають і винятки. Багато чого залежить від способу приготування, кількості листя тощо. І не завжди ця різниця кардинальна. Проте вона є. Наприклад, 100 грамів чорного чаю містить орієнтовно 21 мг кофеїну. Така ж кількість зеленого (при цьому різних його типів) — 9-20 мг. 

5. Найкращий для здоров’я чай — це чай без домішок

Цукор, вершки, молоко — все це негативно впливає на активність поліфенолів, якими чай так багатий. Це не означає, що це шкідливо. Але якщо ви частіше будете обирати саме опцію натурального чаю без домішок — ви отримаєте більше користі.