Виправити цю ситуацію можна за допомогою засобів, що є у кожному будинку. Головне правило при цьому – враховувати матеріал, з якого виготовлений посуд.
Наприклад, сіль шкідлива для каструлі з нержавіючої сталі, кислота не підходить для емалі, а сода – для алюмінієвого посуду. І абсолютно для всіх видів каструль не рекомендується застосування абразивних засобів для чищення і алюмінієвих мочалок.
Кип’ятити з мильним розчином
Це найпростіший і найдієвіший спосіб, який годиться для видалення більшості слабких і середніх забруднень.
Потрібно налити в каструлю воду і поставити на вогонь. Коли вода нагріється, додати кілька крапель рідини для миття посуду і довести до кипіння. Залежно від рівня забруднення кип’ятити воду з розчином протягом 15 хвилин або більше. Потім вимкнути вогонь і акуратно зіскребти з каструлі, що залишився нагар, а те, що залишилося на стінках і дні, протерти жорсткою стороною губки.
Сода та оцет
Цей метод – для емальованої, чавунної, сталевої та тефлонової поверхні, але не підходить для алюмінієвого посуду.
Потрібно розвести в брудній каструлі воду та оцет у пропорції 1:1 так, щоб розчин накрив забруднення, потім довести його до кипіння. Відразу зняти з вогню і додати в каструлю 2-3 ст. л. соди – суміш повинна спінитися і зашипіти. Знімати треба, як тільки закипить оцтовий розчин, і тільки потім додавати соду, інакше суміш збігатиме через край.Дати постояти 10-20 хвилин (можна поставити на слабкий вогонь), а в міру того, як пригар розм’якшуватиметься, акуратно зняти його дерев’яною лопаткою. Потім добре помити та прополоскати. Підсилити содово-оцтовий розчин можна, додавши до нього третину бруска господарського мила. Якщо є дуже забруднені ділянки, їх можна натерти губкою з содовою пастою (суміш соди і води у пропорції 1:1). Також можна скористатися оцтом або содою окремо.
Сіль
Кращий спосіб очищення чавунної каструлі або котла, а також емальованої поверхні. Сіль добре вбирає жир, а також прибирає невеликий пригар. Слід засипати кілька жмень солі на дно посуду (що більше жиру, тим більше солі) і потерти паперовим рушником з додаванням 2-3 крапель рідини для миття посуду. Потім сполоснути проточною водою.
Для чавунної каструлі, що пригоріла, краще використовувати сіль великого помелу. Також для очищення будь-якої каструлі, окрім сталевої, можна використовувати соляний розчин (на 1 л води – 5–6 ст. л. солі), проварити його 30–40 хвилин на слабкому вогні.
Лимонна кислота
Підходить для всіх видів каструль, крім емальованої. Для очищення потрібно закип’ятити воду (налити стільки, щоб покривала пригар), додати до неї 2 ст. л. лимонної кислоти та прокип’ятити приблизно 15 хвилин. У міру розм’якшення нагару акуратно зіскребіть дерев’яною лопаткою. Потім промити звичайним способом.
Протипоказання
Каструля із нержавіючої сталі. Не терпить використання солі (може потемніти та втратити блиск).
Емальований посуд. Протипоказані кислоти та жорсткі абразиви.
Чавунна каструля/казан. Не можна замочувати надовго, інакше посуд може покритися іржею. З цієї ж причини чавунні котли та каструлі не можна мити в посудомийній машині.
Алюмінієвий посуд без антипригарного покриття. Не можна використовувати для чищення алюмінієвого посуду соду, застосовувати засоби на основі лугу – це може бути шкідливим як для начиння, так і для людини. Небажано мити алюмінієву каструлю в посудомийній машині.
Тефлонова каструля (посуд з будь-яким антипригарним покриттям). Неприпустимі абразивні засоби (у тому числі сода), жорсткі щітки та губки і тим більше – скребки.
Leave a Reply