Если кастрюля пригорела, что делатьВиправити цю ситуацію можна за допомогою засобів, що є у кожному будинку. Головне правило при цьому – враховувати матеріал, з якого виготовлений посуд.

Наприклад, сіль шкідлива для каструлі з нержавіючої сталі, кислота не підходить для емалі, а сода – для алюмінієвого посуду. І абсолютно для всіх видів каструль не рекомендується застосування абразивних засобів для чищення і алюмінієвих мочалок.

Кип’ятити з мильним розчином

Це найпростіший і найдієвіший спосіб, який годиться для видалення більшості слабких і середніх забруднень.

Потрібно налити в каструлю воду і поставити на вогонь. Коли вода нагріється, додати кілька крапель рідини для миття посуду і довести до кипіння. Залежно від рівня забруднення кип’ятити воду з розчином протягом 15 хвилин або більше. Потім вимкнути вогонь і акуратно зіскребти з каструлі, що залишився нагар, а те, що залишилося на стінках і дні, протерти жорсткою стороною губки.

Если кастрюля пригорела, что делатьСода та оцет

Цей метод – для емальованої, чавунної, сталевої та тефлонової поверхні, але не підходить для алюмінієвого посуду.

Потрібно розвести в брудній каструлі воду та оцет у пропорції 1:1 так, щоб розчин накрив забруднення, потім довести його до кипіння. Відразу зняти з вогню і додати в каструлю 2-3 ст. л. соди – суміш повинна спінитися і зашипіти. Знімати треба, як тільки закипить оцтовий розчин, і тільки потім додавати соду, інакше суміш збігатиме через край. Дати постояти 10-20 хвилин (можна поставити на слабкий вогонь), а в міру того, як пригар розм’якшуватиметься, акуратно зняти його дерев’яною лопаткою. Потім добре помити та прополоскати. Підсилити содово-оцтовий розчин можна, додавши до нього третину бруска господарського мила. Якщо є дуже забруднені ділянки, їх можна натерти губкою з содовою пастою (суміш соди і води у пропорції 1:1). Також можна скористатися оцтом або содою окремо.

Сіль

Кращий спосіб очищення чавунної каструлі або котла, а також емальованої поверхні. Сіль добре вбирає жир, а також прибирає невеликий пригар. Слід засипати кілька жмень солі на дно посуду (що більше жиру, тим більше солі) і потерти паперовим рушником з додаванням 2-3 крапель рідини для миття посуду. Потім сполоснути проточною водою.

Для чавунної каструлі, що пригоріла, краще використовувати сіль великого помелу. Також для очищення будь-якої каструлі, окрім сталевої, можна використовувати соляний розчин (на 1 л води – 5–6 ст. л. солі), проварити його 30–40 хвилин на слабкому вогні.

Лимонна кислота

Підходить для всіх видів каструль, крім емальованої. Для очищення потрібно закип’ятити воду (налити стільки, щоб покривала пригар), додати до неї 2 ст. л. лимонної кислоти та прокип’ятити приблизно 15 хвилин. У міру розм’якшення нагару акуратно зіскребіть дерев’яною лопаткою. Потім промити звичайним способом.

Протипоказання

  • Каструля із нержавіючої сталі. Не терпить використання солі (може потемніти та втратити блиск).
  • Емальований посуд. Протипоказані кислоти та жорсткі абразиви.
  • Чавунна каструля/казан. Не можна замочувати надовго, інакше посуд може покритися іржею. З цієї ж причини чавунні котли та каструлі не можна мити в посудомийній машині.
  • Алюмінієвий посуд без антипригарного покриття. Не можна використовувати для чищення алюмінієвого посуду соду, застосовувати засоби на основі лугу – це може бути шкідливим як для начиння, так і для людини. Небажано мити алюмінієву каструлю в посудомийній машині.
  • Тефлонова каструля (посуд з будь-яким антипригарним покриттям). Неприпустимі абразивні засоби (у тому числі сода), жорсткі щітки та губки і тим більше – скребки.