Як зберігати картоплю у квартирі – поради
Картопля в Україні — це незамінний продукт харчування. Недаремно в народі її називають «другим хлібом». Вуглеводи картоплі є істинним джерелом енергії для людського організму.
Від того, в яких умовах ви триматимете «другий хліб» взимку, залежить не лише термін зберігання картоплі, а й її смак.
Оптимальні умови зберігання картоплі – температура +2…+4 градуси (за таких показників бульби перебувають у пасивному стані, всі хімічні процеси уповільнені, паростки не пробиваються, але й картопля не мерзне), темрява, вентиляція, вологість повітря 70–85 %, захист від шкідників: слимаків, мокриць, мишей, щурів.
За мінусових температур крохмаль, що міститься в картоплі, перетворюється на цукор – вона стає солодкуватою та несмачною. Низька вологість призводить до того, що вона стає сухою, в’ялою, втрачає соковитість. Від високих температур бульби починають проростати. Підвищена вологість сприяє появі плісняви та гнилі. Коли потрапляє світло на картоплю, то в ній утворюєься соланін – отруйна речовина. Його зовнішня ознака – поява на поверхні бульб зелених плям.
Як зберігати картоплю у квартирі.
Забезпечити потрібну температуру у квартирі для картоплі неможливо, тому треба шукати максимально прохолодне місце – в коридорі біля дверей, біля балкона чи під вікном, якщо там немає радіатора опалення.
Найкраще зберігати її в мішках з натуральної тканини – так бульби краще провітрюватимуться. Щоб картопля не відсиріла і не почала гнити, поверх мішків можна покласти буряк або суху солому.
Якщо у квартирі немає прохолодних місць, то можна домовитися із сусідами та розмістити картоплю у під’їзній «кишені» чи тамбурі. В такому разі можна використовувати дерев’яні ящики. Слід пам’ятати, що в теплі термін зберігання врожаю значно скоротиться. Щоб трохи подовжити його, можна зробити таке: взяти невелику пластикову ємність, прорізати в ній 30-40 невеликих отворів, покласти в ємність вологу тканину і помістити її всередині ящика з картоплею.
Найпростіший спосіб збереження картоплі у міських умовах – купити термошафу. Вона самостійно підтримує необхідну температуру зберігання та здійснює вентиляцію картоплі.
Таку шафу, до речі, нескладно зробити самим. Зробіть ящик з подвійними стінками;
- між стінками помістіть утеплювач (пінопласт, тирсу та ін.);
- на дні ящика розташуйте лампочки розжарювання, поміщені в захисні світлоізолюючі металеві кожухи (в систему також вбудовується термореле).
Замість ламп можна встановити пластикову трубу, в якій розмістити фен та іноді підігрівати повітря. Цей спосіб – з феном – не найзручніший і доволі енергоємний, але це краще, ніж замерзлі запаси картоплі.
Загалом не так важливо, де ви зберігаєте картоплю, якщо ви дотримуєтесь основних умов: прохолода, потрібний рівень вологи і гарна вентиляція. Також пам’ятайте, що добре зберігається лише здорова картопля, тому своєчасне перебирання врожаю – одна з важливих умов зберігання.
Leave a Reply