Буряк – популярний овоч, який займає особливе місце в українській кухні. Його корисні властивості дозволяють вважати буряк справжнім суперфудом. Збереження буряка багато в чому залежить від своєчасності збирання врожаю. Занадто рання заготовка – причина слабкого смаку і меншої корисності коренеплодів. Пізній збір врожаю також небажаний: якщо буряк “прихопило” морозом, то він довго лежати не буде. Уже через 1,5-2 місяці урожай зіпсується.
Зберігання буряків залежить від кількох факторів:
Вибір сорту: для зимового зберігання підходять тільки середньостиглі та пізні сорти;
Дотримання агротехніки: при неправильному поливі буряк буде швидко сохнути, а занадто насичений вологою — гнитиме. При передозуванні азотних добрив буряк теж втрачає лежкість;
Умови зберігання повинні дотримуватися хоча б приблизно, порушення температурного режиму і вологості призводить до зростання захворювань коренеплоду або до його висихання.
При підтримці оптимального режиму температури і вологості термін зберігання буряків становить 4-6 місяців, а от пізні сорти залишаться соковитими до нового врожаю.
Та термін зберігання можна продовжити, якщо правильно відбирати коренеплоди. Крім умов цілісності овочів, істотну роль грає їх розмір. Ідеальний розмір буряка — діаметром 10 см, так як занадто дрібні коренеплоди швидко втрачають вологу, зморщуються і стають м’якими. Великі — знижують свої смакові якості, мають волокнину структуру.
Підготовка буряка до зберігання
Довге зберігання залежть від правильного прибирання овоча з городу. Збирати його треба у другій половині осені, при ясній і сухій погоді. Після складання буряк потрібно ретельно просушити: робиться це відразу ж після збирання, якщо погода залишиться сухою і сонячною.
Після просушування буряк очищають від налиплої землі, але мочити його не можна, тому все робиться насухо. Після того, як два перші етапи (збирання, сушіння) пройдені, можна приступати до сортування. Потрібно ретельно оглянути кожен буряк окремо, відбираючи при цьому биті, підгнилі овочі. На зберігання на зиму потрібно відбирати тільки здорові і міцні буряки. Також потрібно повністю обрізати гичку ножем, але в жодному разі не обламуючи її. Після цього можна закладати буряк на зберігання.
Де краще зберігати буряк
Зберігання у погребі:
Найчастіше для зберігання буряків у погребі застосовують пісок, адже він не дає волозі дістатися до буряку, запобігає випаровуванню корисної вологи з самих овочів, а також бореться з виникненням цвілі. Якщо у вас немає піску, можете замінити його на сухий торф або деревну стружку.
При зберіганні буряку в погребі також використовують і дерев’яні ящики. Буряк великих розмірів потрібно зберігати зверху, а дрібні овочі класти під низ. Якщо буряк на зберіганні починає проростати, це означає, що не дотримується оптимальний температурний режим (0 до 2°С). Потрібно негайно обрізати проросле бадилля, щоб воно не витягувало вологу.
Зберігання у квартирі:
1. На балконі
Буряк слід скласти в поліетиленові мішки і помістити їх на балкон, але він обов’язково повинен бути заскленим. Замість мішків можна використовувати дерев’яні ящики, робити все також як і при зберіганні в погребі.
2. В холодильнику
Якщо у вас немає закритого балкона, то зберігати буряк взимку можна і в холодильнику в поліетиленових пакетах або контейнерах, загорнувши кожен коренеплід в папір чи фольгу. Таким чином вони зберігають свіжість протягом 1-1,5 місяця. При зберіганні буряку в неочищеному вигляді його варто помістити в пакет перед тим, як закласти в холодильник, також варто особливо уважно дивитися, щоб у ньому не було вологи, оскільки вона сприяє швидкому гниттю овоча.
3. В морозильній камері
Можна натерти буряк на тертці і залишити в спеціальному морозильному лотку. У такому випадку він довше збережеться, не втрачаючи при цьому своїх корисних якостей.
Іноді буряк зберігають в ящиках при кімнатній температурі, але такий метод не дуже успішний, оскільки термін зберігання за таких умов буде коротким.
Leave a Reply