Як правильно зварити молоду картоплю: секрети профі
Ми чекаємо на літо через сонячні дні і теплі вечори. А ще влітку кожен може на обід чи вечерю зварити молоду картоплю. На її приготування йде лише 20 хвилин. Вам потрібно лише очистити бульби від шкірки, залити їх водою, посолити та поставити каструлю на плиту. Великі бульби варяться близько 25 хвилин, а дрібні – 15 хвилин.
Картопля готується як окрема повноцінна вечеря, так і входить до складу різних страв. Ми її любимо за смак та універсальність. Її можна варити, смажити, тушкувати, запікати. У складі бульб міститься вітамін С, крохмаль, корисні амінокислоти, калій, цинк та ін. Картопляні бульби благотворно впливають на організм людини. У сирому вигляді їх прикладають до опіків та запалених ділянок шкіри.
Існує кілька простих правил, які полегшать приготування:
- Вибирайте бульби однакового розміру. Тоді ви позбавитеся проблеми, коли маленькі бульби розварилися, а великі ще сирі. Якщо у вас бульби різного розміру, великі розріжте на 2-4 частини.
- Перед тим, як варити молоду картоплю, залийте окропом. Якщо залити холодною водою і поставити на плиту, блюдо вийде рідким.
- Бульби необхідно чистити безпосередньо перед варінням. Якщо їх почистити і залишити на деякий час, вони потемніють.
- Перед чищенням бульби потрібно замочити у холодній воді хвилин на 10.
- Шкірку з молодих бульб не зрізають, як із старих. Її необхідно зіскаблювати. Це можна зробити ножем, овочечисткою, металевою мочалкою або жорсткою стороною губки для миття посуду.
- Молоді бульби краще чистити у гумових рукавичках, оскільки вони можуть офарбити руки.
- Бажаєте приготувати молоду картоплю швидше? Тоді додайте у воду шматочок вершкового масла. Достатньо 20 г. Масло підвищить температуру кипіння і скоротить готування хвилин на 5.
- Вода при варінні повинна бути на два пальці вище рівня бульб.
- Якщо ви хочете подати гарні цілі бульби, посоліть їх на початку приготування. Тоді вони вийдуть щільними. Якщо хочете розсипчасту картоплю або робитимете пюре, посоліть наприкінці варіння.
- Сіль додають у розрахунку 1 ч.л. на 500 г бульб.
- Після закипання води кришку потрібно відкрити.
- Каструлю потрібно тримати на повільному вогні. Тоді бульби проваряться рівномірно.
- Готовність потрібно перевіряти зубочисткою. Просто акуратно проткніть бульбу. Якщо зубочистка проколює плід, то страва готова. Не варто перевіряти готовність ножем.
- Через зіткнення з ним бульби можуть розвалитися. Це зіпсує зовнішній вигляд нашої страви.
З вершковим маслом, щедро посипана зеленню картопля тане в роті. Навіть без м’яса вона ситна та смачна. Крім того, це блюдо низькокалорійне (якщо не додавати олію) і легко засвоюване.
Leave a Reply