Як заготувати та зберігати м’яту на зиму
М’ята – універсальна рослина, яку використовують у кулінарії, косметології та медицині. Усі її види дуже запашні, більшість з них містить багато ментолу. Щоб насолоджуватися цими властивостями цілий рік, варто навчитися правильно заготовляти м’яту.
Найкращий час для збору запашної рослини – період цвітіння. До цього в молодих рослинах ще не накопичилось достатньо ефірних олій, які відповідають за її аромат і лікувальні властивості. Збирати м’яту бажано вранці, після того, як зійде роса. У цей час у рослині найбільше ефірних олій, а зрізати потрібно верхівки стебел довжиною близько 15–20 см.
Щоб насолоджуватися корисними властивостями цієї рослини цілий рік, варто навчитися правильно її заготовляти.
Способи заготування м’яти
1. Сушіння
- у пучках: зв’яжіть зібрані стебла м’яти в невеликі пучки та підвісьте їх у сухому, темному й добре провітрюваному місці;
- розсипом: розкладіть стебла м’яти тонким шаром на папері або тканині;
- в електросушарці, дотримуючись рекомендованої температури;
- в духовці за температури 60–70 градусів, на деку, застеленому пергаментом, з напіввідчиненими дверцятами.
Щоб зберегти ефірні олії, м’яту перед сушінням, не миємо. Просто переберіть і видаліть сухе та пошкоджене листя.
Зберігайте сушену м’яту в щільно закритих скляних банках або полотняних мішечках у сухому темному місці.
2. Заморожування
Заморожена м’ята зберігає свіжий аромат і колір краще, ніж сушена. Це можна зробити двома способами:
- ціле листя розкладіть у контейнери або пакети для заморозки;
- подрібніть листя м’яти і змішайте їх з водою або соком. Залийте отриману суміш у формочки для льоду та заморозьте.
Заморожену м’яту можна зберігайте в морозильній камері до 12 місяців. Її можна додавати в різні маринади для м’яса та овочів, також вона добре поєднується з такими продуктами, як ягоди, цитрусові, шоколад, горіхи.
А для приготування напоїв можна використовувати як свіжу, так і сушену м’яту.
Leave a Reply