Як заготувати та зберігати м’яту на зимуМ’ята – універсальна рослина, яку використовують у кулінарії, косметології та медицині.  Усі її види дуже запашні, більшість з них містить багато ментолу. Щоб насолоджуватися цими властивостями цілий рік, варто навчитися правильно заготовляти м’яту.

Найкращий час для збору запашної рослини – період цвітіння. До цього в молодих рослинах ще не накопичилось достатньо ефірних олій, які відповідають за її аромат і лікувальні властивості. Збирати м’яту бажано вранці, після того, як зійде роса. У цей час у рослині найбільше ефірних олій, а зрізати потрібно верхівки стебел довжиною близько 15–20 см.

Щоб насолоджуватися корисними властивостями цієї рослини цілий рік, варто навчитися правильно її заготовляти.

Способи заготування м’яти

1. Сушіння

  • у пучках: зв’яжіть зібрані стебла м’яти в невеликі пучки та підвісьте їх у сухому, темному й добре провітрюваному місці;
  • розсипом: розкладіть стебла м’яти тонким шаром на папері або тканині;
  • в електросушарці, дотримуючись рекомендованої температури;
  • в духовці за температури 60–70 градусів, на деку, застеленому пергаментом, з напіввідчиненими дверцятами. 

Щоб зберегти ефірні олії, м’яту перед сушінням, не миємо. Просто переберіть і видаліть сухе та пошкоджене листя.

Зберігайте сушену м’яту в щільно закритих скляних банках або полотняних мішечках у сухому темному місці.

2. Заморожування

Заморожена м’ята зберігає свіжий аромат і колір краще, ніж сушена. Це можна зробити двома способами:

  • ціле листя розкладіть у контейнери або пакети для заморозки;
  • подрібніть листя м’яти і змішайте їх з водою або соком. Залийте отриману суміш у формочки для льоду та заморозьте.

Заморожену м’яту можна зберігайте в морозильній камері до 12 місяців. Її можна додавати в різні маринади для м’яса та овочів, також вона добре поєднується з такими продуктами, як ягоди, цитрусові, шоколад, горіхи.

А для приготування напоїв можна використовувати як свіжу, так і сушену м’яту.